ALKMAAR - Een 16-jarige jongen uit Heerhugowaard is op zaterdag 14 november aangehouden aan de Florislaan in Alkmaar voor het bezit van 12 zogenoemde Cobra’s. De aanhouding vond plaats tijdens een gezamenlijke actie van de politie met gemeente Alkmaar om vuurwerkincidenten tegen te gaan.


Aanhouding
De handhavers en politieagenten werden gealerteerd door knallen in de omgeving van de Melis Stokelaan. Het geluid van het vuurwerk en de rookontwikkeling leidde naar de 16-jarige jongen. Deze jongen is aangehouden en het illegale knalvuurwerk is in beslag genomen. De politie doet verder onderzoek naar de herkomst van het vuurwerk.

Integrale actie
Politieagenten en handhavers werden aan elkaar gekoppeld en gingen de straat op om snel te kunnen anticiperen op overlastmeldingen en vuurwerkknallen. De politie en de handhavers hebben verschillende bevoegdheden waardoor zij elkaar tijdens de samenwerking aanvulden en er gezamenlijk opgetreden kon worden waar nodig. De komende weken werkt de politie opnieuw samen met de handhavers van de gemeente Alkmaar en met de handhavers van de BUCH-gemeenten.

Extra alert
De politie is de dagen voor de jaarwisseling extra alert op handel en het bezit van illegaal vuurwerk. Illegaal vuurwerk is niet goedgekeurd vuurwerk. Vaak zijn de lontjes te kort, is het vuurwerk beschadigd en zit er teveel kruit in waardoor het vuurwerk te snel, te hard of in de verkeerde richting klapt. Grote kans dat iemand ernstig letsel oploopt. Niet alleen de afsteker, maar ook de omstanders kunnen slachtoffer worden. Voorbeelden van bekend illegaal vuurwerk zijn strijkers, Bengaals vuur, mortierbommen, Chinese rollen, lawinepijlen en Cobra’s.

Maak melding van illegaal vuurwerk
Weet of vermoedt u dat er ergens illegaal vuurwerk is opgeslagen of wordt verhandeld?

  • Meld dit bij de politie 0900-8844.
  • Blijft u liever anoniem? Bel dan met Meld Misdaad Anoniem op 0800-7000.