HEERHUGOWAARD - De woonboerderij aan de Jan Glijnisweg in Heerhugowaard die gisteravond afbrandde, werd bewoond door een vrijwillige brandweerman van het Heerhugowaardse korps.

Op foto's van de brand, die rond 18.45 uur uitbrak, is te zien dat het bedrijf Niels Jonker Flowers & More op hetzelfde erf staat als de door brand getroffen woonboerderij.

Behalve bloemenkweker is Niels Jonker vrijwillig brandweerman bij het Heerhugowaardse korps, zo blijkt uit zijn Twitter-profiel en een door hem geschreven verslag op de website van de Veiligheidsregio Noord-Holland Noord. Een woordvoerder van de Veiligheidsregio bevestigt desgevraagd dat het om de woning van een collega gaat.

Op foto's is te zien dat de vlammen uit het dak van het woonhuis slaan. Ongeveer anderhalf uur na aanvang van de bluswerkzaamheden, gaf de brandweer het sein 'brand meester'.

Bedrijfsloods
Eerder op de avond maakte de Veiligheidsregio bekend dat de woning als verloren moet worden beschouwd. Wel hebben brandweerlieden de loods erachter - onderdeel van Jonkers bedrijf - kunnen redden. Hoewel getuigen zeggen dat de brand is ontstaan door blikseminslag, kan de woordvoerder dat niet bevestigen. Er is niemand gewond geraakt bij de brand.

Hoogwerker
De brandweer kende nog meer tegenslag. Een opgeroepen hoogwerker van het Alkmaarse korps belandde onderweg naar de woonboerderij in een sloot langs de Jan Glijnisweg.

De betrokken brandweerlieden raakten niet gewond, maar zijn na het ongeluk wel afgelost door collega's. Ook werd een vervangende hoogwerker - van het Heerhugowaardse korps - naar de brandende woonboerderij gestuurd.