NOORD-HOLLAND - De politie heeft donderdag controles uitgevoerd bij meerdere winkels in tweedehands goederen in Hoorn, Alkmaar, Den Helder en Heerhugowaard. Deze controle leverde tal van aandachtspunten op en gaf aanleiding voor enkele nadere onderzoeken.


Op plaatsen waar in tweedehands goederen gehandeld wordt is de kans groot dat er ook gestolen goederen tussen zitten. Niet voor niets dat aan de handel strenge eisen zijn verbonden. Handelaren moeten aangeboden goederen controleren en iedere transactie opnemen in een opkoopregister, zodat altijd te achterhalen is wie goederen heeft aangeboden.

Bij de bedrijven werd onder anderen het volgende geconstateerd:

  • Een bij de politie bekende inbreker had meerdere elektrisch apparaten aangeboden
  • In winkels werden goederen aangetroffen die niet in het register waren opgenomen, of waarvan de serienummers niet waren genoteerd
  • Op apparaten waren de serienummers (deels) verwijderd. Van een laptop was het Imei-nummer niet genoteerd.
  • Op een doos van een drilboor stond een serienummer dat als gestolen bekend stond. In de doos zat echter een andere boor, die niet van diefstal afkomstig was.
  • Een andere boormachine stond wel gesignaleerd als gestolen

De politie stelt een onderzoek in naar een aantal goederen en verdachte transacties.

In de meeste gevallen werden afspraken gemaakt over verbeteringen die aangebracht moeten worden. In een geval werd proces-verbaal opgemaakt wegens verkeerd vermeldde gegevens in het opkoopregister.

Ook als u tweedehands spullen koopt in een winkel is het goed om zelf nog even te controleren of het goed ook van diefstal afkomstig is. Dit kunt u doen door de app ‘stopheling’ te installeren. Daarnaast adviseert de politie om al uw kostbaarheden te registreren. Neem een paar goede foto’s en noteer merk, type en serienummer/Imeinummer. Mocht er toch iets bij u gestolen worden, dan kan de politie deze gegevens in uw aangifte opnemen, zodat er bij het onderzoek gerichter gezocht en gecontroleerd kan worden.