ALKMAAR - Het Openbaar Ministerie Noord-Holland brengt vrijdag 5 februari in Alkmaar drie verdachten via snelrecht voor de rechter, nadat zij vorige week waren aangehouden en voorgeleid aan de rechter-commissaris. Sindsdien zitten ze vast op verdenking van opruiing en openlijke geweldpleging.

Het OM verwijt een 27-jarige man uit Zaanstad dat hij tijdens rellen in zijn woonplaats op maandagavond 25 januari meerdere malen en op agressieve wijze zwaar vuurwerk naar de politie heeft gegooid.

Een 19-jarige man uit Alkmaar moet zich verantwoorden voor opruiing. Tijdens het weekend waarin de avondklok werd ingevoerd en in aanloop naar maandagavond 25 januari, heeft verdachte volgens het OM via Snapchat opgeroepen tot geweld tegen het openbaar gezag met teksten als: ‘Alkmaar opstaan!’ en ‘Wie doet er mee aan rellen in de stad? Ik zie jullie zo meteen strijders. Ik wil heel Alkmaar zien losgaan. Kijk Amsterdam, Den Haag en Eindhoven etc. Wees geen BITCH Alkmaar.’

Een man van 37 jaar uit Medemblik wordt eveneens opruiing verweten. Het OM vindt dat hij in aanloop naar de rellen in Hoorn via een WhatsAppgroep heeft opgeroepen tot geweld tegen het openbaar gezag. Het betreft volgens het OM niet alleen een oproep om te rellen (‘dan gaan we al die wouten in elkaar trappen, jongen’), maar verdachte geeft ook instructies wat te dragen en mee te nemen, zoals ‘werkschoenen met stalen noppen’ en ‘boksbeugels, nitraten, cobra’s’.

Het OM stelt zich op het standpunt dat (oproepen tot) geweld tegen personen met een publieke taak, zoals politieagenten, hulpverleners of buitengewoon opsporingsambtenaren, een snelle strafrechtelijke reactie verdient. Tijdens de openbare snelrechtzitting zal het OM een passende strafeis formuleren.

Op dinsdag 9 februari volgt de tweede snelrechtzitting in Alkmaar. Daar zullen twee mannen van 19 en 21 jaar zich moeten verantwoorden voor opruiing. De minderjarige verdachten die gedagvaard worden staan 8 maart op een besloten zitting. Verdachten wiens zaak het OM zonder tussenkomst van de rechter afdoet worden verwacht op een OM-zitting (voor meerderjarige verdachten) of JOM-zitting (voor minderjarigen) in maart en april.