HEERHUGOWAARD - "Stoppen, stoppen!" Roepen de twee daders terwijl ze een 12-jarige jongen uit Obdam op de hielen zitten. Kort daarna wordt hij met een 'flying kick' tegen zijn hoofd van z'n fiets getrapt. Zijn moeder, Yvonne Groot*, kan het nog steeds niet geloven. "Die snotapen zijn 13 jaar, ik ben er misselijk en boos van."


De emotionele Obdamse vertelt haar verhaal aan NH Nieuws. Vorige week overkwam haar zoon iets afschuwelijks, maar ze had niet verwacht dat zij en haar zoon zo snel oog in oog zouden komen te staan met de daders.

Het is zondag 17 mei. Voor het eerst mag haar 12-jarige zoon vanuit Obdam helemaal alleen op de fiets naar Heerhugowaard. Hij heeft een afspraakje met zijn vriendinnetje op het strand van Luna. Yvonne, zijn moeder, belt met de vraag of ze hem op moet halen. Dat is niet nodig, het is tenslotte heerlijk weer en hij stapt net op de fiets om naar huis te gaan.

Keiharde trap
Onderweg wordt hij nageroepen door een stel jongens. Hij steekt zijn middelvinger op en fietst door. Het duo flipt en besluit hem achterna te rennen. Na een achtervolging van een kilometer halen ze hem in. Een van de jongens trapt hem keihard tegen zijn slaap waardoor hij van zijn fiets wordt gegooid.

Niet veel later belt de jongen zijn moeder huilend op. "Mam, alsjeblieft kom me halen, huilde hij. Eenmaal aangekomen trof ik mijn kind op de grond aan, met wat omstanders. Ik ben direct doorgereden naar het politiebureau, maar daar zeiden ze dat ik eerst langs de huisartsenpost moest", aldus Yvonne. Na onderzoek bleek het lichamelijk letsel bij haar zoon gelukkig mee te vallen, maar geestelijk heeft hij een flinke klap moeten incasseren.

"Ik dank God op mijn blote knieën dat hij geen lichamelijk letsel heeft. Hij heeft nog steeds vreselijke hoofdpijn en hij had een flinke bult op zijn slaap, die gelukkig wegtrekt. Je ziet het zo vaak. En je denkt dat het jouw kind nooit zal gebeuren. Totdat het je gebeurt. Verschrikkelijk."

Tips en foto's
Yvonne en haar man wilden koste wat kost de daders opsporen. Ze besloten het verhaal in een oproep op Facebook te zetten, met een beschrijving van de daders en een beloning van 250 euro. "Daar kwamen ontzettend veel reacties en steunbetuigingen op."

Een van de reacties kwam van een vader die erg meeleefde met het gezin, omdat zijn zoon kort daarvoor slachtoffer was geworden van afpersing. "Ik ontving verschillende tips met namen, maar ook een aantal foto's en zelfs een filmpje (gemaakt door een van de daders, red.). Ik liet alles aan mijn zoon zien en hij herkende zowaar een van de twee jongens op de foto's."

Ze besloot de foto's door te sturen naar de behulpzame vader, evenals een filmpje van de daders die inmiddels ook aan haar was doorgespeeld. Toen de man de foto's bekeek, kreeg hij de schrik van zijn leven. De jongen die de 'flying kick' uitdeelde, bleek niemand minder dan zijn bloedeigen zoon te zijn.

Yvonne: "Woest was 'ie. Woest! Hij zei dat hij hem gelijk naar ons toe zou brengen om excuses te maken aan mijn zoon. Inmiddels zijn ze samen langs geweest. Mijn zoon zag erg op tegen het gesprek, maar ik heb het toch door laten gaan. Hopelijk leert de dader er iets van. Al heb ik daar weinig vertrouwen in."

Excuses
De twee jongens zijn inmiddels met hun ouders bij het gezin van Yvonne langs geweest voor een gesprek en excuses."Het zijn 13-jarige jochies met een verstand van nul. Gelukkig hebben ze ouders die adequaat reageren, maar het is een verdomd moeilijke situatie."

Yvonne heeft zich een aantal dagen ziek gemeld om zich over haar zoon te kunnen ontfermen. "Hij durft gewoon niet meer 's avonds alleen over straat te fietsen. Als je een kilometer lang achtervolgd wordt en je met zo'n gruwelijke trap van je fiets wordt gekickt. Dat doet wat met je."

Het gezin heeft besloten om ondanks de gemaakte excuses toch aangifte te doen. "Een van die jongens vroeg aan zijn vader of hij dan nu een beloning kreeg. Wat leren ze hiervan? Helemaal niks dus. Ze kunnen wel sorry zeggen, maar vervolgens lopen ze de deur weer uit en dan denk ik alleen maar - wie is de volgende?"

* De gebruikte naam is om privacyredenen gefingeerd. De echte naam van de moeder is bij de redactie bekend.