De onopvallende videosurveillanten hebben zondagochtend op meerdere wegen weggebruikers aan de kant gezet, die voor gevaarlijke situaties in het verkeer zorgden. Deze weggebruikers werden in de gelegenheid gesteld om de beelden van hun eigen verkeersgedrag na te zien in de videosurveillanceauto.

Op de A22 in Velsen-Zuid werd een automobilist aan de kant gezet die opviel door zijn hoge snelheid. Hij kreeg direct een bekeuring mee voor een snelheidsovertreding van 24 km/uur.
Op de Westtangent in Heerhugowaard waren de videosurveillanten getuige van een bijna-aanrijding. Een automobilist reed hier met hoge snelheid de kruising met de Reuzenpandasingel op. Op de kruising moest hij zeer hard remmen om een aanrijding te voorkomen met een andere personenauto. De betrokken automobilist kreeg proces-verbaal voor het niet stoppen voor de stopstreep bij een verkeerslicht.
Op de A9 ter hoogte van Heiloo werd een automobilist bekeurd omdat hij ruim 35 km/uur te hard had gereden. 
Ook op de A9 bij Beverwijk werd de bestuurder van een bedrijfsbusje bekeurd omdat hij zich niet aan de verkeersregels hield en voor de nodige hinder zorgde voor het overig verkeer. Hij werd aan de kant gezet en bekeurd. 

 

Meer inzicht in eigen rijgedrag

Automobilisten die kleven, drankrijders en automobilisten of bijvoorbeeld bromfietsers die door rood rijden kunnen door de videosurveillanten in Noord-Holland aan de kant worden gezet. Sommige weggebruikers schrikken daadwerkelijk bij het zien van de videobeelden van hun eigen rijgedrag. De videosurveillanten geven daarbij extra uitleg over de reden waarom de bestuurder is staande gehouden, zodat deze weggebruikers inzicht kunnen krijgen in de soms enorme risico’s die aan hun rijgedrag vastzitten.

Extreme hardrijders raken rijbewijs kwijt

De videosurveillanten in Noord-Holland controleren op de N-wegen en A-wegen in Noord-Holland, maar ook op wegen binnen de bebouwde kom. Op de N-wegen en A-wegen vorderen de videosurveillanten regelmatig rijbewijzen in van extreme hardrijders. Bij snelheidsovertredingen van meer dan 50 km/uur, wordt het rijbewijs ingevorderd. Bij brom- en snorfietsers gebeurt dit bij snelheidsovertredingen van meer dan 30 km/uur. Het rijbewijs wordt dan doorgezonden naar het Openbaar Ministerie. Indien men het rijbewijs niet bij zich heeft, kan de politie het voertuig meenemen en onder toezicht stellen op het politiebureau, totdat het rijbewijs is ingeleverd.