HEERHUGOWAARD/ALKMAAR - Het Openbaar Ministerie heeft een straf van acht maanden cel en een rijontzegging van drie jaar geeist tegen R.H. (30) uit Zuid-Scharwoude. De toendertijd in Heerhugowaard woonachtige H. reed op 19 juni 2019 in Heerhugowaard de 15-jarige Ilayda aan toen ze de Westtangent overstak op de fiets. Het meisje was op slag dood hetgeen voor een golf van verontwaardiging zorgde in Heerhugowaard en omstreken. H. zou volgens de officier justitie aanzienlijk te hard en zeer onvoorzichtig gereden hebben.


Tijdens de zitting in de Alkmaarse rechtbank werd H. dus met name afgerekend op zijn rijgedrag. Hij reed met te hoge snelheid en deed handelingen op zijn telefoon. Hij nam volgens het OM daarmee een groot risico, met als gevolg het overlijden van het jonge meisje, deze week precies 30 maanden geleden.

H. barstte zelf in tranen uit in de rechtszaal, alwaar de ouders en zus van Ilayda aanwezig zijn, toen hij zijn relaas deed van de noodlottige avond. Hij geeft toe, samen met twee vrienden in andere auto's, te hard te hebben gereden en extra gas gaf toen het licht voor hem op groen sprong. "Ineens zag ik iets uit mijn ooghoek, maar het was al te laat". De Porsche Cayenne van H. raakt de overstekende Ilayda die 46 meter verder op het wegdek terect komt en op slag dood is.

"Straatrace niet bewezen"
Al snel steken de geruchten van een mogelijke straatrace de kop op al is dit volgens de officier van justitie niet bewezen. Beelden vanaf de McDonalds, zo'n honderd meter voor de kruising, toonden wel aan dat de drie auto's aanmerkelijk harder reden dan het overige verkeer, mogelijk boven de 100 kilometer per uur waar 50 is toegestaan. Op het moment van de crash moet H. op zijn minst 80 kilometer per uur zijn gerden en was hij met zijn mobiele telefoon bezig.

Uit onderzoek blijkt dat hij minuten voor het ongeval in ieder geval meerdere keren op zijn telefoon bezig is geweest. Hij unlocked zijn scherm tijdens de rit en ontvangt ook meerdere berichten, zoals een voice-note van zijn vriend in het andere voertuig. "Dat ding van hem is gechipt man, hij gaat kankerhard die van hem hoor." Waarschijnlijk bedoelt de vriend hiermee dat de auto is "gechiptuned", een manier om de motor te optimaliseren. H. verwijdert het bericht van zijn mobiel en verklaarde vandaag huilend niet te begrijpen waarom hij dat deed.."Ik denk elke dag aan het ongeluk en het spijt mij vreselijk. Was ik maar linksaf geslagen"

De ouders en zusje kwamen zelf ook aan het woord tijdens de zitting en richtten zich tot H: "Ik ga al tweeëneenhalf jaar dood van binnen, omdat jij zo nodig met je vriendjes hard moest rijden. Ik ben een krachtige vrouw en geen slachtoffer, maar door jouw ben ik slachtoffer geworden", verklaart de moeder, terwijl de emoties duidelijk hoorbaar zijn in de zaal.

Stoplichten
Omdat de data destijds niet is opgeslagen kon er niet worden vastgesteld of Ilayda of de auto van H., die immer beweerd heeft door groen te zijn gereden, mogelijk een rood stoplicht had. Volgens de officier van justitie maakte dat niet veel uit. "H. nam een bewust risico door veel te hard te rijden en met zijn telefoon bezig te zijn. Als hij normaal vijftig had gereden had hij nog kunnen anticiperen, dat bleek met deze snelheid onmogelijk."

Volgens de officier had H. rekening moeten houden met deze onvoorziene omstandigheden op een kruising en eiste daarom acht maanden gevangenisstraf, drie jaar rijontzegging en schadevergodingen 17.000 euro voor het zusje en 20.000 euro voor de beide ouders van Ilayda.

De rechtbank zal op 6 januari uitspraak doen.