NOORD-HOLLAND - In navolging tot afgelopen weekend was het maandagavond ook in verschillende Noord-Hollandse plaatsen onrustig en ontstonden er rellen. In Amsterdam en Haarlem moest de Mobiele Eenheid er aan te pas komen.


In Amsterdam was het voornamelijk in Oost, rondom de Molukkenweg, erg onrustig en hetzelfde ging op voor de Haarlemse Schalkwijk. In beide plaatsen werden auto's en andere goederen in brand gestoken en talloze vernielingen gepleegd. In Haarlem werden in ieder geval veertien personen aangehouden.

In Purmerend was er een dreigende situatie op de Koemarkt waarbij een aanhouding is verricht nadat iemand inreed op de politie, en in de Hoornse wijk Kersenbooogerd werd er regelmatig zwaar vuurwerk afgestoken door verschillende groepjes jongeren. In Den Helder werd een snackbar in De Schooten bestookt met zwaar vuurwerk.

In Alkmaar en Heerhugowaard waar ook rellen waren aangekondigd bleef het relatief rustig. In Alkmaar stond een groep fanatieke AZ-supporters van de Ben-Side klaar om relschoppers te verwelkomen. "Wij laten niet toe dat onze stad gesloopt wordt", lieten zij in een statement weten.

In Hilversum reden er veel jongeren rond op scooters, brommers en in auto's, maar werd de orde hersteld nadat burgemeester Broertjes de jongeren toesprak.

In plaatsen in de Zaanstreek en de IJmond bleef het maandag rustig. Wel hebben meerdere plaatsen hun stad tot woensdagmorgen aangeduid tot veiligheidsrisicogebied wat onder meer inhoudt in dat de politie preventief mag fouilleren.