OUDKARSPEL - Bij een bedrijf aan de Laanweg in Oudkarspel is een grote brand in meerdere schuren uitgebroken. Volgens de brandweer ligt een van de gebouwen vol met pallets. Mogelijk is er ook asbest vrijgekomen. Door de wind kan de stof verspreid zijn in een straal van 150 meter rondom de schuren. De vlammen zijn inmiddels onder controle, maar de brand is nog niet uit.

De brandweer had de brand al snel opgeschaald naar een zeer grote brand, omdat er kans bestond dat de vlammen over zouden slaan naar omliggende gebouwen. Woningen in de buurt zijn uit voorzorg ontruimd. Er is ook een NL-Alert verstuurd naar inwoners in de buurt van de brand. Bewoners worden opgevangen in hotel De Buizerd in Oudkarspel.

Veel rook
Op foto's en beelden van NH Nieuws is te zien dat er bij de brand veel rook vrijkomt, die zich over het gebied verspreidt. "Om die reden is er een alert verstuurd", vertelt Roeland Eijpe van Veiligheidsregio Noord-Holland Noord op NH Radio.

Mensen die last hebben van de rook, worden door de Veiligheidsregio geadviseerd ramen en deuren te sluiten.

Heel heftig
Een ooggetuige meldt dat de rook in de wijde omgeving te zien is. "Er was vanochtend veel politie en brandweer onderweg naar het bedrijf. Het was echt heel heftig en heel dicht bij de huizen", aldus een getuige.

Gasten van de nabijgelegen camping De Oude Boomgaard kunnen volgens de brandweer hinder ervaren van de dikke zwarte rook die over het gebied trekt. "Wij zijn gebeld door de politie die ons al snel op de hoogte stelde van de brand. Gelukkig waait de wind gunstig en trekken de wolken hoog over onze camping heen", meldt een medewerker.