ALKMAAR/HEERHUGOWAARD - Na dertig maanden is vandaag de eerste rechtszaak met betrekking tot het dodelijk ongeval waarbij de 15-jarige Ilayda uit Heerhugowaard is omgekomen. Verdachte R.H. (30) zal zich voor de rechtbank in Alkmaar moeten verantwoorden voor het ongeval dat plaats vond op 19 juni 2019.


Tijdens het onegval wordt de 15-jarige Ilayda tijdens het oversteken geschept door de Porsche Cayenne van R.H. Volgens het Openbaar Ministerie ging dit met een onverantwoord hoge snelheid. Tevens zou hij zijn telefoon hebben gebruikt toen hij het meisje aanreed. H. heeft wel zelf immer beweert niet door rood licht te hebben gereden.

Snel na het ongeval gaan er al geruchten dat er een straatrace aan de gang was, want meerdere auto's zouden te hard hebben gereden. Het ongeluk brengt in ieder geval een grote schokgolf teweeg in Heerhugowaard.

Nadat eerst drie verdachten worden aangeduid staat, na een eerdere reconstructie, vandaag alleen R.H. voor de rechter. Twee en een half jaar na het ongeluk zal de vraag met name zijn wat er die avond exact is gebeurt en wat de straf is die het Openbaar Ministerie zal eisen.