ALKMAAR - Ook al gold er een vuurwerkverbod, deze Oud en Nieuw werd er nog flink geknald. Ondanks dat feit kregen de ambulance- en brandweerhulpverleners van Veiligheidsregio Noord-Holland Noord minder meldingen dan bij de vorige jaarwisseling. Er waren dit jaar opvallend minder branden: 36, vorige jaarwisseling waren dat er 99.


In Wognum was er een explosie in een fietstunnel, het leek om een vuurwerkbom te gaan. Het incident was vlakbij een ambulancepost van de veiligheidsregio. Het ambulancepersoneel in de post schrok erg van de enorme klap. De ramen bolden naar binnen door de drukgolf, een ruit raakte beschadigd.

Op sommige plekken was er een gespannen sfeer. In Ursem stak een groep jongeren zwaar vuurwerk af en stak een olievat in brand. In de wijk Overdie in Alkmaar staken jongeren vuurwerk af en verzamelden brandbaar materiaal. Gemeente en politie konden daar escalatie voorkomen. Hulpverleners van brandweer en ambulance maakten deze jaarwisseling geen melding van agressie die direct tegen hen was gericht.

Tegen middernacht werden twee ambulances en een traumahelikopter ingezet bij een incident in Zuid-Scharwoude. Het bleek om een steekpartij te gaan. Een persoon is gewond naar het ziekenhuis vervoerd.

De meeste brandmeldingen kwamen tussen acht uur ’s avonds en middernacht. Het ging met name om container- en buitenbranden. Rond drie uur ’s nachts rukten meerdere blusvoertuigen uit voor een brand in een stolpboerderij in Wognum. De brand is geblust, de bewoners bleven ongedeerd. De brand had niet met vuurwerk te maken.

De brandweer- en ambulancehulpverleners kregen in totaal 190 incidenten te verwerken, in de tijd tussen 8.00 uur op 31 december en 8.00 uur op 1 januari. Tijdens de vorige jaarwisseling ging het om 269 incidenten.

Emile Roemer, naast waarnemend burgemeester van Alkmaar ook voorzitter van de veiligheidsregio, spreekt zijn dank uit aan alle hulpverleners, gemeenten en andere betrokkenen die hebben bijgedragen aan het veilig verloop van de jaarwisseling. Hij is vooral trots dat – op een kleine groep na – mensen zich in deze moeilijke periode aan de afspraken hebben gehouden, om in deze fase van de pandemie de zorg niet nog verder te belasten.

Totaal aantal incidenten (ambulance plus brandweer) per gemeente binnen Veiligheidsregio Noord-Holland Noord, tussen 8.00 uur op 31 december en 8.00 uur op 1 januari.

Alkmaar 38
Langedijk 21
Medemblik 18
Den Helder 16
Hollands Kroon 15
Hoorn 15
Bergen 14
Heiloo 8
Heerhugowaard 7
Schagen 7
Stede Broec 7
Drechterland 6
Enkhuizen 6
Castricum 5
Koggenland 3
Texel 3
Opmeer 1