NOORD HOLLAND - Wekelijks controleert het Team Verkeer van de politie in Noord-Holland in het kader van het project Hotspot op een plaats in de regio waar in verhouding veel ernstige aanrijdingen plaatsvinden of verkeersgevaarlijke situaties ontstaan. Gedurende tien dagen worden op verschillende tijdstippen controles gehouden op snelheid, het niet handsfree bellen met of het vasthouden van een mobiele telefoon, het dragen van veiligheidsgordels en valhelmen en verkeersgedrag. Afgelopen week waren deze controles op N242 tussen de A9 en de A7.

Deze weg is gekozen omdat hier veel verkeersongevallen plaatsvinden die vaak worden veroorzaakt door een te hoge snelheid. De politie selecteert de controleplaatsen op basis van ongevalsregistraties. Ook wordt er onderzoek gedaan met behulp van ‘floating car data’. Floating Car data maakt gebruik van de GPS uit de routenavigatie. Op basis van de locatiebepaling uit de GPS kunnen trajectreistijden en trajectsnelheden worden bepaald. De controlemomenten werden aangepast op de onderzoeksresultaten.

De afgelopen week zijn er drieënzeventig (73) bekeuringen uitgeschreven voor het overschrijden van de maximum snelheid. De hoogst gemeten snelheid was een bestuurder die 131 km per uur reed in plaats van de toegestane 80 km per uur. Twee bestuurders moesten na hun overtreding hun rijbewijs inleveren.

Tijdens de controle werden nog enkele bestuurders bekeurd wegens het vasthouden van een mobiele telefoon tijdens het rijden en kreeg een bestuurder van een vrachtauto een boete omdat hij een andere vrachtauto inhaalde bij een dubbele doorgetrokken streep.