HEERHUGOWAARD - Een 30-jarige man is in hoger beroep veroordeeld tot vijf jaar cel omdat hij in de gevangenis Zuyder Bos in Heerhugowaard een medegevangene ernstig heeft mishandeld. De man viel in november 2016 het 29-jarige slachtoffer aan en wierp een bijtende stof in diens gezicht. Daardoor raakte het slachtoffer aan één oog blind en ziet hij met het andere oog nog slechts 40 tot 50 procent.

Het slachtoffer zou een dag voor de aanval door de verdachte en een groep medegevangenen zijn gewaarschuwd. Een dag later liep hij door de hal en kreeg hij een beker met ovenreiniger in het gezicht gegooid.

Het hof constateert dat de mishandeling niet plaatsvond in een plotselinge gemoedsopwelling. Volgens het hof heeft de man iemand "op een laffe en slinkse manier'' ernstig visueel gehandicapt gemaakt.

Een gil door merg en been
Volgens bewakers klonk een 'een gil die door merg en been ging'. Toen zij gingen kijken, troffen ze het slachtoffer kruipend over de vloer aan. De ogen van het slachtoffer zijn direct in de doucheruimte uitgespoeld en nog dezelfde middag is hij geopereerd. Naast de schade aan zijn ogen is het slachtoffer ook blijvend verminkt.

De straf komt overeen met de eis van het Openbaar Ministerie en de straf die de rechtbank de man eerder oplegde. Daarnaast moet de veroordeelde het slachtoffer een schadevergoeding van 100.000 euro betalen.

Daad van buitengewone agressie
De advocaat-generaal noemde de aanval tijdens een eerdere zitting 'een daad van buitengewone agressie'. "De gevolgen zijn afschuwelijk en onomkeerbaar. Hij zal nooit meer kunnen zien zoals hiervoor. Hij heeft al meerdere operaties moeten ondergaan en zijn situatie kan ook nog verslechteren in de loop der tijd. Niets kan rechtvaardigen dat iemand zoiets gruwelijks wordt aangedaan."