HEERHUGOWAARD - Justitie en gevangenis Zuyder Bos in Heerhugowaard zijn in flinke verlegenheid gebracht door een filmpje dat binnen de gevangenismuren is gemaakt. Daarin is te zien hoe gedetineerden buiten hun cel ongestoord een feestje vieren en op de tafel dansen. De ondernemersraad (OR) reageert: "Dit is vreselijk."

De beelden zijn in handen van De Telegraaf. Justitie heeft al in een reactie aangegeven "keihard te hebben ingegrepen". De beelden zijn met een smartphone gemaakt door de gevangenisbewoners en dateren uit oktober.

Spel
Peter Kuiper, voorzitter van de ondernemersraad (OR) van de gevangenis in Heerhugowaard, reageert tegenover NH Nieuws: "Dit is vreselijk en ook iets waar wij al langer tegen vechten. Het lijkt een spel te zijn geworden tussen de gedetineerden en het personeel", verwijst Kuiper naar het gebruik van mobiele telefoons binnen de gevangenismuren.

Kuiper geeft ook aan dat regelmatig met 'mobi-finders' wordt geprobeerd om telefoontjes op te sporen in de PI, "maar dan moeten ze wel aanstaan". De voorzitter van de OR benadrukt ook dat smartphones "bedreigend kunnen zijn voor het personeel", bijvoorbeeld wanneer gevangenisbewaarders worden gefilmd door gevangenen en deze beelden naar de buitenwereld toe verspreid worden.

De OR moet nog in gesprek gaan met de directie van Zuyder Bos. Deze was ook nog niet bereikbaar voor vragen van NH Nieuws. Het is ook niet duidelijk waar de gedetineerden voor veroordeeld zijn.

Maatregelen
Volgens Justitie is er direct actie ondernomen. In de cellen van de bewuste afdeling is gezocht naar telefoons en drugs door het interne bijstandsteam, samen met de Landelijke Bijzondere Bijstand van de Dienst Vervoer en Ondersteuning. Daarbij zijn ook speurhonden ingezet, aldus een woordvoerder van Justitie.

Zaanstad
Het is de tweede keer in korte tijd dat dergelijke beelden opduiken vanuit een Noord-Hollandse gevangenis. Vorig jaar was het Justitieel Complex Zaanstad het decor van een door gedetinieerden gemaakte video, waarin te zien was hoe drugs werd gebruikt en sterke drank werd genuttigd. De video werd ook onder de gedetineerden verspreid in wat één van de modernste en meest beveiligde gevangenissen van Nederland zou moeten zijn.

In de video die is gemaakt in de PI Heerhugowaard was voor zover bekend geen drugs of drank in het spel.