HEERHUGOWAARD - Zowel het Openbaar Ministerie als Rutger H. (30) uit Zuid-Scharwoude gaan in hoger beroep tegen het vonnis dat de rechtbank eerder deze maand uitsprak ten aanzien van de dood van de 15-jarige Ilayda uit Heerhugowaard. Het Openbaar Ministerie vindt de straf die H. heeft gekregen te laag. De advocaat van H. daarentegen laat weten dat een werkstraf meer passend is.

H. (30) reed op 19 juni 2019 uur om 23.17 als bestuurder van een auto op de Westtangent in Heerhugowaard waar een maximumsnelheid van 50 km per uur geldt. Op een kruising raakte hij Ilayda die van rechts aan kwam fietsen. Zij overleed ter plekke aan haar verwondingen.

Op 6 januari werd het vonnis uitgesproken wat resulteerde in een gevangenisstraf van vijf maanden, een rijontzegging van anderhalf jaar, de inbeslagname van zijn Porsche Cayenne en een schadevergoeding aan de familie van Ilayda. De advocaat van H. stelt dat met name de gevangenisstraf te hoog is omdat er niet bewezen is dat H. zijn telefoon gebruikte ten tijde van het ongeval en dat er vanwege de hoge snelheid sprake is van aanmerkelijke schuld. Volgens H. is niet bewezen hoe hard hij daadwerkelijk heeft gereden.

Het Openbaar Ministerie vindt de straf juist te laag en stelt dat er sprake is van ernstige schuld in plaats van aanmerkelijke schuld. Volgens het OM moet H. juist worden aangerekend dat hij roekeloos reed en daarbij tijdens het autorijden ook nog gebruik maakte van zijn mobiele telefoon.

Al met al betekent het voor de familie van Ilayda dat de kwestie zich nog langer voort sleept. Op social media heeft de moeder van Ilayda inmiddels gereageerd: "Zoveel spijt en krokodilletranen heb je dus als dader. Dat wordt opnieuw een rechtszaak. Hoe vaak wordt ons geduld nog op de proef gesteld?"

Het is nog niet duidelijk wanneer de zaak dient.