HEERHUGOWAARD - Onderwijs is het machtigste wapen om de wereld te veranderen.Het is toch wel heel bijzonder als je in Mandela,s home town de eerste diploma's mag uitreiken. De eerste ICT- diploma's gingen naar leerlingen met vaak ( oud) Hollandse namen:zoals Fortuin en Erasmus. En dat terwijl het Xhosas zijn. Ze zijn ook nog eens drietalig: Xhosa, Engels en Afrikaans. Samen met mijn vrouw Els, docent bij het Han Fortman Trinitas College heb ik de diploma's mogen uitreiken aan hele trotse leerlingen. Het resultaat van een Heerhugowaards computercentrum. Een paar jaar geleden door ons en onze kinderen Milou en Redmar geopend.

De Sapphire Road Primary school is een townshipschool. De school is gevestigd in Port Elisabeth .Tegenwoordig Nelson Mandela Bay geheten. De school telt momenteel circa1200 leerlingen en ligt in de wijk Booysenpark.(Uitenhage )Een township met 90 % werkloosheid; dat betekent helaas veel criminaliteit, drugsgebruik en overlast. Ook zijn er veel gezondheidsproblemen. Bij bezoek aan de klassen is het schrikbarend te weten dat van de 30 a 40 kinderen circa 8 kinderen aids hebben. Het is niet voor niets dat daarom een gezondheidsgebouw op het schoolterrein  staat. Behoorlijk uitzichtloos allemaal. Daarom was het dat ik een aantal jaren geleden een benefiet ging organiseren.(Herman) Brood voor Afrika in de gemeenteraadzaal, samen met een warme ondersteuning van een flink aantal ondernemers uit Heerhugowaard. Zoals Jos Danenberg, Edwin Groen en Jos Rood en overigens ook uit de regio Alkmaar: Gijs Schot, Frans Kramer en Lukas Deurwaarder.En niet te vergeten de gulle gevers en bieders op de veiling.Met Herman Brood als thema derhalve Brood voor Afrika.

Het geeft denk ik een goed gevoel,zo rond de kerstte weten dat we vanuit Heerhugowaard vele honderden leerlingen een extra kans hebben geboden.Een kans om met beter en eigentijds onderwijs een andere positie in de wereld te veroveren. Geheel volgens de gedachten van Nelson Mandela voor de leerlingen van de Sapphire Primary School. Zij zijn Heerhugowaard zeer dankbaar.