HEERHUGOWAARD - Cynthia Hoefsmit uit Bovenkarspel heeft de verkiezing Ondernemingsplan van het Jaar gewonnen. Bij het Werkstation in Heerhugowaard werd dinsdag 27 juni door het ROC Horizon College voor de eerste keer de verkiezing Ondernemingsplan van het Jaar georganiseerd, als finale-onderdeel van het excellentieprogramma Ondernemerschap. 

Cynthia wist de jury te overtuigen met haar ondernemingsplan voor een Mexicaanse wijnbar. In deze wijnbar, Toia genaamd, biedt zij wijn met hapjes en muziek aan. Haar unique selling point is dat gasten zelf wijn kunnen tappen uit één van de drie wijnvaten. Op die manier kunnen zij het proeven optimaal ervaren, aangezien zij niet weten wat ze krijgen. Ook wil de Horeca-student zich op de zakelijke markt richten met high wines.

Ruim honderd ondernemingsplannen

Uit een totaal van ruim honderd ondernemingsplannen waren acht studenten genomineerd om in een drie minuten durende elevatorpitch hun ondernemingsplan toe te lichten en de externe jury te overtuigen waarom juist dat plan het beste is. Tijdens het aansluitende panelgesprek kregen de finalisten pittige vragen voorgelegd.

De jury bestond uit directeur Klaas Visser, manager Groot Zakelijk Rabobank, Roland Leurs, directeur van het Werkstation en Martijn Dekker, directeur van DIGIT Electrotechniek (tevens lid van het Ondernemersklankbord). De Rabobank stelde een beker en wisselbeker ter beschikking én een artikel in het blad Dichterbij. Het Ondernemersklankbord stelde een coachingtraject beschikbaar en DIGIT Electrotechniek en het Werkstation sponsorden een cheque ter waarde van 400 euro.

Voorbereiden op ondernemende arbeidsmarkt

Ondernemerschap is een speerpunt van het Horizon College en is daarom dit jaar gestart met het excellentieprogramma Ondernemerschap. Doel is om mbo-studenten meer te bieden dan binnen de opleiding gevraagd wordt en hen beter voor te bereiden op de ondernemende arbeidsmarkt.  Belangrijke partners binnen het programma zijn de Rabobank, het Ondernemersklankbord, Qredits, het NON en het Werkstation. Overigens kunnen alle finalisten als prijswinnaar worden beschouwd omdat zij genomineerd zijn en een bewijs van excellentie ontvangen.