HEERHUGOWAARD - De grote prijs is een muzikale talentenpresentatie van de leerlingen van het Trinitas College in Heerhugowaard. De Grote Prijs wordt jaarlijks in maart gehouden en is in ruim 25 jaar uitgegroeid tot het grootste jaarlijkse evenement in Theater Cool.

Het concept 
In februari worden tijdens drie avonden voorronden (de Kleine Prijs) op het Trinitas College worden 24 acts geselecteerd voor De Grote Prijs in theater Cool. Leerlingen doen mee in één van de categorieën Popgroep, Live begeleid, Rap, Dans, Dance, Instrumentaal, Soundmix of Cabaret. De geselecteerde leerlingen treden gedurende 6 voorstellingen op en maken zo kans op een aantal prijzen, waaronder de felbegeerde wisseltrofee (De Grote Prijs).

De productie
De Grote Prijs wordt georganiseerd door de Stichting De Grote Prijs. De afgelopen jaren is dit evenement uitgebouwd tot een zeer professionele show met bijna 3000 kijkers in de zaal en duizenden kijkers live via televisie en internet. 80% van de kaarten is binnen een half uur uitverkocht. Aan de voorbereidingen wordt bijna een jaar gewerkt, met een piek in de maanden februari en maart.

De shows
Iedere show heeft zijn eigen publiek en accent.

  • Op donderdag- en vrijdagochtend hebben wij De Basisschoolprijs, twee voorstellingen speciaal voor groep 7 en 8 van het basisonderwijs. De zelfgekozen jury stemt dan voor De Basisschoolprijs.
  • Op vrijdagmiddag wordt er speciaal voor derde klas leerlingen van de locatie Johannes Bosco een voorstelling gehouden. Met behulp van de Cultuurpas stimuleren wij hiermee de culturele ontwikkeling van deze groep.
  • De donderdag is de Juryavond. Een speciaal geselecteerde vakjury geeft inhoudelijk commentaar over de act en hoopt de act nog enkele verbeteringen mee te geven.
  • De vrijdagavond is de avond van de Vezet-Publieksprijs, gesponsord door Vezet uit Warmenhuizen. Het publiek kan deze avond via sms een stem uitbrengen en kan zo haar eigen winnaar van de Vezet-Publieksprijs bepalen.
  • En dan op zaterdag vindt de Finaleavond plaats. De vakjury ziet de acts voor de tweede keer, maar geeft geen commentaar meer zoals op vrijdag. Wel bepaalt zij de beste acts over de vrijdag en zaterdag en reikt tijdens een grootse prijsuitreiking zowel categorieprijzen als De Grote Prijs uit.

Voor en door leerlingen
Voor De Grote Prijs staat samen muziek maken centraal. Het is dan ook geen talentenjacht waar het om winners en verliezers gaat. Iedere leerling die meedoet aan de Kleine Prijs voorronden of De Grote Prijs zelf is een talent dat de kans krijgt op een groot podium te stralen.

De Grote Prijs hecht dan ook grote waarde aan de onderlinge sfeer backstage. De leerlingen verblijven hier meerdere uren per dag en treden slechts enkele minuten op. Aan het einde van de week is er een hechte groep van 50-70 muzikanten ontstaan die een herinnering bij zich dragen om nooit te vergeten.

Maar ook andere talenten kunnen worden ontwikkeld. Zo werken wij samen met verschillende onderdelen van Trinitas en Horizoncollege om leerlingen een mooie leerervaring te geven. Meer dan 50 medewerkers verzorgen Entree&garderobemanagement, visagie, showkapsels, stagecrew en catering, waarbij zo veel mogelijk van de rollen door leerlingen zelf vervuld worden. Ook wordt ieder jaar een nieuw beeldmerk voor het affiche, programma, entreebewijzen en internet door een leerling ontworpen.

Voor meer informatie en foto's ga naar de website www.degroteprijs.nl.