De Hooge Waerder zet zwaar in op ICT

Met vijf vestingen in de Kop van Noord-Holland mag accountants- en adviesorganisatie De Hooge Waerder een grote speler  worden genoemd op financieel-economisch, administratief, fiscaal,  juridisch, ICT en corporate finance gebied voor zowel ondernemers in het midden- en kleinbedrijf (mkb) als de particuliere opdrachtgever. Een gesprek met vestigingsleider Beverwijk  Daan van der Eng RA (28) leert dat het bedrijf al een aantal jaren zwaar inzet op ICT met  als gevolg dat de cliënt wordt voorzien van real time informatie. "Via een zelf ontwikkelde app kunnen onze opdrachtgevers inloggen wanneer ze maar willen, als ze hun administratie en of permanente stukken willen inzien. Het hoeft geen jaar meer te duren, voordat de cijfers worden overlegd. Je kunt gerust stellen dat de geschiedschrijving bij ons verleden tijd is".

Aangezien  De Hooge Waerder zelf actief is in de regio weet zij als geen ander wat er speelt bij haar cliënten. De Hooge Waerder is naast Alkmaar , Heerhugowaard, , Haarlem en Amsterdam vertegenwoordigd in Beverwijk. In deze laatste vestiging zijn 32 van de in totaal 173 medewerkers actief, waar Daan van der Eng de scepter als kantoordirecteur zwaait.

Daan van der Eng is reeds 9 jaar  verbonden aan de Hooge Waerder en koos bewust voor een beroep in de financiële dienstverlening. De accountancy is hem met de paplepel ingegoten. Als zoon van de oprichter van De Hooge Waerder weet hij als geen ander dat de accountancy een zeer dynamisch vak is. Als afgestudeerd Registeraccountant kan Daan zich volledig focussen op het vak en heeft hij dan ook geen spijt van zijn keuze : "Ons vak is totaal niet saai.  Zo praat je de cliënten voortdurend bij over zaken als de veranderende wetgeving en economie  en zorg  je ervoor dat ondernemers adequaat anticiperen op wijzingen die zich met grote regelmaat voordoen op fiscaal gebied." Met 2500 ondernemers in de portefeuille en zo'n 7300 particulieren als cliënt een mooie uitdaging.

Op de vraag waarin De Hooge Waerder zich onderscheidt van andere accountancybedrijven, klinkt het onmiddellijk uit zijn  mond: "ICT. Wij zijn zeer ICT-gericht en hebben intern een modus voor de administratie verwerking ontwikkeld waarmee we de ondernemer op dat gebied volledig ontzorgen. De klant hoeft alleen zijn facturen maar in te scannen, waarna deze via UBL (Universal Business Language)  in een inbox bij ons terechtkomen. Van daaruit kunnen wij de dagelijkse administratie verwerken. Via een app kan de klant zijn cijfers en gegevens op elk gewenst tijdstip opvragen en inzien. Hierdoor kunnen we snel schakelen, hetgeen efficiënt en kostenbesparend werkt. Bovendien kunnen we onze klanten veel beter adviseren omdat er meer contactmomenten zijn. Je moet ons zien als de co-piloot die samen met de klant de onderneming bestuurt, waarbij we - dankzij onze innovaties op ICT-gebied  op real time niveau kunnen meepraten over de meest uiteenlopende  financiële of juridische kwesties bij de client."

De Hooge Waerder is van plan de efficiencyslag die ze reeds maakte nog meer uit te bouwen. Daan van der Eng: "Ik ben ervan overtuigd dat de accountancy van nu er over tien jaar niet meer is. Deze koerswijziging is door ons al ingezet want wij brengen alle rapporten inmiddels digitaal uit. Meer efficiency, dus een regelrechte win-winsituatie."

"We zetten niet alleen zwaar in op ICT, maar tevens op klanttevredenheid en op onze eigen medewerkers. Zij zijn een belangrijk product naar buiten toe, ook omdat advisering steeds belangrijker wordt. Ons personeelsbestand bestaat grotendeels uit mensen onder de 30 jaar en daar zijn we trots op. Dat geldt ook voor het minimale verloop en geringe ziekteverzuim. Met deze gemotiveerde mensen zien wij de toekomst met vertrouwen tegemoet.”