HEERHUGOWAARD - Vijftien jongeren van jongerenloopbaancentrum Voor-Werk (onderdeel van Parlan) zijn een dagje uit geweest met zo’n vijfendertig cliënten van De Pieter Raat Stichting. Het was een zomerse dag en er werd een prachtige busrit gemaakt langs onder andere de Zaanse Schans, Middenbeemster en Bergen. In Egmond aan Zee maakte de bus een tussenstop om, mét uitzicht op zee, samen te genieten van een heerlijke lunch bij Restaurant van Speijk.  

“Een dag vol lachende gezichten.” Aldus Steff van der Meer, trajectbegeleider bij Voor-Werk. De jongeren van Voor-Werk hebben zich de hele dag over de ouderen ontfermd. Van het ondersteunen bij het in- en uitstappen van de bus, tot het helpen bij de lunch en rolstoelen duwen door Egmond. Mariska Arends, senior jeugdzorgwerker bij Voor-Werk, is ontzettend trots: “Dat onze jongeren veel meer in hun mars hebben dan ze zelf denken, hebben ze wederom bewezen. Wát een professionaliteit, verantwoordelijkheid en gezelligheid.”

Stukadoor Erik en timmerman Harry van Parlan zijn de initiatiefnemers van deze mooie dag. Erik: “We werken al anderhalf jaar met veel plezier samen met De Pieter Raat Stichting. Jongeren en ouderen hebben veel raakvlakken en daardoor een bijzondere klik.” Deze klik was de gehele dag zichtbaar aanwezig. Ondanks dat sommige jongeren aan het eind van de dag aan hun taks zaten, bleven ze zich toch verantwoordelijk voelen voor het geluk van de ouderen op dat moment. Volgens Steff is het voor de jongeren heel belangrijk een kans te krijgen iets goed te doen voor anderen: “De jongeren werden de hele dag onvoorwaardelijk door de ouderen gewaardeerd. Hun problemen doen er dan totaal niet meer toe. Daar kan geen therapeutisch gesprek tegenop.”

Het dagje uit is mede mogelijk gemaakt door BAK Reizen Alkmaar, Busje Thijs en restaurant Van Speijk in Egmond aan Zee