KOGGENLAND - Laat het vuur van de vrijheid branden. Draag het uit en geef vrijheid door. Op donderdagavond 4 mei herdenken wij graag samen met u de oorlogsslachtoffers en op 5 mei vieren we de Bevrijding. In onze gemeente zijn in de kernen Obdam, Ursem, Berkhout en Spierdijk herdenkingsbijeenkomsten met als thema ‘de kracht van het persoonlijke verhaal’.

Indien een bijeenkomst in de kerk voor u niet haalbaar of wenselijk is, bent u uiteraard ook welkom om aan te sluiten bij de stille tocht of bij de bloemlegging om 20:00 uur.

OBDAM
De herdenking wordt gehouden In de Sint Victorkerk en begint om 18:45 uur met wethouder Win Bijman. Aansluitend om 19:35 uur start de stille tocht langs de monumenten. Tegen 20:00 uur wordt het laatste bloemstuk gelegd bij het oude raadhuis van Obdam. Na afloop bent u welkom voor een kopje koffie of thee in dorpshuis De Brink. Hier exposeren de basisschoolkinderen hun tekeningen en gedichten over 4 mei.

URSEM
De herdenking wordt gehouden in de H. Bavokerk en vangt aan om 18:30 uur met wethouder Caroline van de Pol. Aansluitend om 19:20 uur start de stille tocht langs de monumenten. Tegen 20:00 uur wordt het laatste bloemstuk gelegd op de Gerard Veldmanbrug. Na afloop bent u welkom voor een kopje koffie of thee in de H. Bavokerk. Hier exposeren de basisschoolkinderen hun tekeningen en gedichten over 4 mei. Voor wie het bezwaarlijk is de tocht te lopen, rijdt er een busje.

BERKHOUT
De herdenking wordt gehouden in de Berkhouter kerk en begint om 19:15 uur met burgemeester Posthumus. Om 19:50 uur gaat men naar het gedenkteken voor bij de Berkhouter kerk en vindt hier onder muzikale begeleiding de bloemlegging plaats . Na afloop bent u welkom voor een kopje koffie of thee in de Berkhouter kerk. Hier exposeren de basisschoolkinderen hun tekeningen en gedichten over 4 mei.

SPIERDIJK
Bij het gedenkteken bij de Parochie Kerk Sint Georgius voor omgekomen slachtoffers en vijf Engelse vliegers vindt om 19:45 uur een herdenking plaats met bloemlegging.

Tijdelijke wegafzetting
Tijdens de 4 meiherdenking in Obdam, Ursem en Berkhout zijn er wegafzettingen van korte duur. Dit om de mensen veilig en in gepaste stilte langs de monumenten te kunnen laten lopen. Denkt u dan vooral aan de doorgang op de Dorpsstraat en rondom het monument aan de burgemeester Hellemastraat in Obdam. In Ursem wordt de stille tocht begeleid door de politie en zal de route voornamelijk over de Drechterlandse dijk lopen. In Berkhout is ter hoogte van de Berkhouterkerk een kort moment van afzetting. Wij vragen uw begrip hiervoor.

Om 18:17 uur vliegen de Edambusters over het monument voor de Geallieerde Vliegers aan het Westeinde in Berkhout. Om 18:18 uur vliegt de formatie over het monument in Spierdijk. Dit als dankzegging aan de piloten die hun leven voor ons hebben gegeven.

Woord van dank
De gemeente organiseert samen met de viermeiwerkgroep de Koggenlandse herdenkingen en bedankt o.a. de werkgroepleden van de samenwerkende kerken, het koor Eigenwijs, Gemengd koor Brio, Muziekvereniging Ursem, Muzieklust Obdam, Muziekvereniging Volharding, toneelvereniging Rein Genoegen, Amnesty International, Scouting Don-Bosco Ursem, de Sint Victorkerk, de H. Bavokerk, de Berkhouterkerk, dorpshuis De Brink, de politie, vrijwilligers, verkeersregelaars en de deelnemende basisscholen van Koggenland.