HEERHUGOWAARD - Op woensdag 12 juli opent wethouder duurzaamheid Monique Stam de schoolwerktuin in De Draai. Om 10.15 uur onthult ze het naambord, daarna plant ze met de aanwezige kinderen een fruitboom. De schoolwerktuin in De Draai is aan de Oeverzeggeweg naast basisschool De Helix.

De schoolwerktuin in De Draai is de tweede in zijn soort in Heerhugowaard. De eerste ligt tussen de wijken Butterhuizen en Stad van de Zon en blijkt een groot succes. Vanaf 2015 tuinieren daar kinderen van groep zes van verschillende basisscholen. Dit jaar tuinieren op de Gibbon in totaal acht groepen van basisscholen Atalanta, De Reflector, de Zeppelin en de Zonnewijzer. Op de schoolwerktuin op De Draai verbouwen leerlingen van De Helix en van De Kleine en Grote Beer dit jaar voor het eerst ook hun eigen groenten. Op de twee schoolwerktuinen samen zijn dit jaar 250 leerlingen actief.

De opzet in De Draai is hetzelfde als aan de Gibbon. Basisschoolleerlingen van groep zes krijgen elk 5m2 om eigen groenten op te verbouwen. Onder toeziend oog van tuindocent Vincent Min van de Biobus, tuinieren de kinderen dan elke week anderhalf uur. Zo verbouwen ze onder meer sla, radijs, sperziebonen, aardappels en wortels. Een schoolwerktuinseizoen loopt normaal gesproken van april tot en met september.

Het doel van de schoolwerktuin is tweeledig. Kinderen leren over gezonde voeding. Daarnaast komen ze meer te weten over de natuur en hoe alles groeit. Kinderen, ouders en scholen zijn erg enthousiast over de schoolwerktuin. Naast de gemeente levert ook het bedrijfsleven een forse bijdrage. De tuin wordt mede mogelijk gemaakt door Intratuin, Bakker&Brothers, Groenservice Sjoerd Bakker, Van Vliet Kastanjehout, Topdealhekwerk.nl, Loonwerkbedrijf Mol, Urmaprint, Albert Heijn Middenwaard en de Biobus.