Foto's Heerhugowaardsdagblad.nl

In het kader van de Dag van de Duurzaamheid 2016, vond op maandag 10 oktober de landelijke Voorleesactie plaats. Op duizenden basisscholen wordt voorgelezen uit het nieuwe boek 'De wereld van Plastic' en gaat men in gesprek over duurzaamheid. Op basisschool OBS Atalanta in Heerhugowaard vindt het centrale voorleesmoment plaats met prinses Laurentien, DJ Gregor Salto, meteoroloog Helga van Leur en andere prominenten.

Het nieuwe boek werd gepresenteerd en voorgelezen tijdens het centrale voorleesmoment in Heerhugowaard. Pabo-studenten uit het hele land hebben de voorleesverhalen, geschikt voor groep 1 t/m 8, geschreven over het thema Plastic. Onder redactie van André de Hamer en Peter Heres zijn de 16 beste verhalen zijn gebundeld in het rijk geïllustreerde boek waarvoor kinderen van de basisschool alle tekeningen en kunstwerken hebben gemaakt. Deze dienden ter inspiratie voor de verhalen.

Kinderen hebben veel vragen en ideeën over hoe de wereld schoner, mooier en eerlijker kan. Daarom lezen door het hele land op 10-10 ruim 5000 pabo-studenten, burgemeesters, leerkrachten, wethouders, directeuren, medewerkers van reinigingsdiensten, prominenten zoals sprintkampioene Nelli Cooman (in Zeeland) en vele anderen voor uit het nieuwe boek 'De wereld van Plastic'.

Centrale Voorleesmoment in Heerhugowaard 

Op basisschool OBS Atalanta in Heerhugowaard werd het nieuwe boek door prinses Laurentien gepresenteerd aan twee schrijvers (pabo-studenten) en twee illustratoren (kinderen) die aanwezig zijn. Tevens werd de knikkertegel van gerecycled plastic onthuld, die deelnemende scholen ook konden ontvangen. Hierna werd er door DJ Gregor Salto, meteoroloog Helga van Leur, prinses Laurentien, de gedeputeerde van de provincie Noord-Holland, burgemeester en wethouder van de gemeente Heerhugowaard en diverse andere prominenten voorgelezen in alle klassen. Tot slot vond de dialoogsessie plaats over het thema plastic met de voorlezers en kinderen uit de bovenbouw (10-12 jaar).

Over het thema

Plastic biedt veel voordelen voor producten en consumenten. Het is sterk, licht van gewicht, in alle vormen te gieten en het is spotgoedkoop. De nadelen van de productie en toename van het gebruik van plastic zijn ook steeds meer zichtbaar. De plastic soep groeit: niet alleen ver in de oceaan maar ook dichtbij zoals in het Amsterdamse grachtenwachter. Elk jaar stijgt de productie van plastic, wereldwijd wordt er ruim 300 miljard kilo plastic gemaakt. Dit jaar staat de vraag centraal: ‘Hoe moeten we samen verantwoord omgaan met plastic?'