Op maandag 31 oktober installeerde vluchtelingen die afgelopen maand omgeschoold zijn tot zonnepaneleninstallateur 18 zonnepanelen op basisschool De Regenboog in Heerhugowaard. Op deze basisschool wordt Nederlandse les gegeven aan kinderen die geïmmigreerd zijn of een vluchtelingen status hebben. De zonnepaneleninstallateurs waren in hun thuisland technici en kregen door Sungevity een training aangeboden om ook in Nederland aan de slag te gaan. Het zonnepanelensysteem wordt mede door de groepsaankoop zonnepanelen van SamenZonneEnergie beschikbaar gesteld aan De Regenboog.

Voor en door vluchtelingen

Deze installatie is bijzonder omdat de Syrische installateurs, net als de leerlingen, aan een nieuwe toekomst bouwen. De scholieren leren Nederlands om door te stromen naar regulier onderwijs. Voor de kersverse installateurs biedt deze installatie werkgelegenheid gerelateerd aan hun vakgebied. Het lokale installatiebedrijf Elektropartners voerde de installatie met de Syrische installateurs uit. Zij zijn erg blij met hoe de installatie is verlopen: ‘Onze nieuwe collega’s werken erg hard. Het is leuk om ze tijdens de zonnepanelen installatie weer wat bij te leren,’ aldus een Elektropartners installateur.

Van vluchteling tot installateur

Voordat de Syrische installateurs het dak op mochten om te helpen bij de installatie, volgden ze eerst een veiligheidscursus. Zonnepanelenspecialist Sungevity en de Refugee Company maakten deze bijscholing mogelijk. Het initiatief past goed bij de sociale doelstelling van beide organisaties: ‘Als zonnepanelenbedrijf hebben wij ook de missie om mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt kansen te bieden. Daarom helpen we ook vluchtelingen aan een baan,’ aldus Roebyem Anders, medeoprichter Sungevity International.

Tweede opdracht na succesvolle installatie

Maandag 10 oktober hielpen de vluchtelingen-installateurs al mee om een zonnestroomsysteem van 226 panelen op The Student Hotel in Amsterdam te plaatsen. Vanwege groot succes werden de installateurs meteen ingezet voor een volgende installatie. In de praktijk kwam de expertise van de kersverse installateurs goed naar voren: ‘Ze waren een dag eerder klaar dan van te voren gepland was’. aldus Michiel Groen, Projectmanager bij Sungevity. Ook de samenwerking met de andere installateurs uit het team verliep soepel.

Over Sungevity
Sungevity levert betaalbare zonnestroom. Als top 3-speler in de Amerikaanse markt, heeft Sungevity naam gemaakt met remote solar design: een simpel maar zeer nauwkeurig concept dat satellietbeelden gebruikt om per adres de meest ideale opstelling van zonnepanelen te berekenen. Sungevity kan hierdoor de stroomopbrengst voorspellen én garanderen. Sungevity is wereldwijd actief: het Europese hoofdkantoor is gevestigd in Amsterdam. Sungevity is ook een sociale onderneming; maatschappelijke en financiële winst gaan hand in hand. Meer informatie:

SamenZonneEnergie is een groepsaankoop van zonnepanelen die in meerdere provincies wordt georganiseerd door het onafhankelijke consumentencollectief iChoosr, in samenwerking met gemeenten en andere belangenbehartigers. Op dit moment kunnen inwoners van de provincie Utrecht deelnemen aan de groepsaankoop. Inschrijven kan tot en met 9 november vrijblijvend via  www.SamenZonneEnergie.nl

.

Over Refugee Company

Refugee Company gelooft in de talenten van mensen. Ze helpen bij het opbouwen van een sterk netwerk, het ontwikkelen van een portfolio, het opdoen van werkervaring, om vervolgens een betaalde baan te kunnen vinden of zelfstandige te worden. Ze doen dit op een holistische manier en via maatwerk want elk mens heeft zijn eigen talenten, ervaringen en hulpvragen waar ze op anticiperen. Meer informatie:

www.refugeecompany.com.