HEERHUGOWAARD - Vanaf woensdag 29 november tot en met donderdag 7 december 2017 brengen maar liefst 2.200 1e en 2e jaars leerlingen van diverse vmbo’s uit de regio een bezoek aan de TechniekCampus in Heerhugowaard.

Tijdens deze dagen gaan ze kennismaken met de technische opleidingsbedrijven ESPEQ (Bouwmensen), SPG-NH en InstallatieWerk Noord-Holland. En niet alleen door te kijken, leerlingen gaan in verschillende ‘rondes’ zelf ook aan de slag.

Hoe ziet dit evenement er in de praktijk uit:

De leerlingen worden op hun school opgehaald met touringcar(s) waarna ze na een korte inleiding, ingedeeld worden in kleinere groepen. Deze groepen maken kennis met de opleidingen tijdens een 100 minuten durend parcours en aan de hand van de diverse activiteiten.

Bij ESPEQ gaan de leerlingen aan de slag met diverse opdrachten om kennis te maken met de bouw. Denk hierbij aan metselen, dakpannen en tegels leggen, een woonwijk ontwerpen en meubels maken. Bij SPG-NH wordt deze dagen stil gestaan bij met het maken van een straat, een riolering aanleggen en damwanden monteren. Daarnaast kunnen leerlingen met een hybride hydraulische graafmachine aan de slag.

Bij InstallatieWerk gaan de leerlingen aan de slag met diverse opdrachten gelinkt aan de Installatie- en Elektrotechniek. Onder meer kunnen ze hun eigen badkamer gaan ontwerpen, een interactief spel spelen en door middel van een 3D bril installatie- en elektrotechniek beter leren kennen.

De opleidingsbedrijven, die normaliter mbo-opleidingen en technische cursussen verzorgen, zijn van mening zijn dat je techniek moet beleven door te doen en het zelf te ervaren. Veel leerlingen weten nog niet goed wat ze willen gaan doen. Of hebben helemaal geen beeld bij wat techniek nu eigenlijk inhoudt. Een evenement als dit draagt zeker bij meer bekendheid voor de techniek en het vak en daarnaast helpt het leerlingen ook straks een goede vervolgkeuze te maken.