HEERHUGOWAARD - Dit artikel wordt met twee vingers getypt, wat Ellie Kauw uit Heerhugowaard graag zou veranderen. Ze geeft typeles. Niet een online-cursus, maar persoonlijke les. Tot en met zondag laat ze in de Binqel in winkelcentrum Middenwaard zien hoe dat er bij haar aan toe gaat.

Kunnen typen geeft rust, vindt Kauw. ,,Je zit zelfverzekerder achter je laptop of computer. Als er een keer iemand op je vingers kijkt, ga je geen fouten meer maken."

En je wint tijd. ,,Als je typefouten maakt moet je terug over je woord en maak je voor bijvoorbeeld een woord van acht letters veel meer aanslagen."

Kauw probeert scholen er van te overtuigen dat typevaardigheid belangrijk is. Basisschool de Paperclip is dat roerend met haar eens. Andere scholen, ook in het voortgezet onderwijs, happen nog niet toe. Volgens Kauw denken veel mensen dat typeles niet meer van deze tijd is en dat kinderen spelenderwijs leren omgaan met een toetsenbord. Maar dat houdt geen rekening met de eisen in het moderne onderwijs. ,,Kinderen moeten presentaties maken en het scheelt echt als die goed, verzorgd en leesbaar zijn." Daarom geeft Kauw naast de typelessen zelf, ook les in tekstverwerken.

De Paperclip faciliteert de typeschool van Kauw. ,,Het is bij ons een naschoolse activiteit", aldus directeur Barbara Koster. ,,Wij vinden het belangrijk dat je in deze tijd van digitalisering een typediploma hebt." Daarnaast heeft de school gemerkt dat typevaardigheid dyslectische kinderen helpt. Of zoals Ellie Kauw zegt: ,,Ze worden steeds gedwongen de juiste volgorde van de letters in woorden te hanteren. De woordherkenning verbetert en ze maken minder spelfouten."

Ellie Kauw heeft een 'typestudio' aan huis, waar ze niet alleen kinderen les geeft, maar ook volwassenen. ,,Ik geef ook 60-plussers les." Het diploma dat na 15 lessen gehaald kan worden is landelijk erkend. Meer info op:

www.typischellie.nl