NOORD-HOLLAND - Uit een onderzoek van de stichting Nationale Inbraakpreventie Weken (NIPW) blijkt dat er iedere tien minuten in een woning wordt ingebroken. Hoewel dat al een flinke daling is ten opzichte van vier jaar geleden, kunnen die cijfers nog veel beter. NH Nieuws zette enkele handige tips op een rijtje.

"Het grootste probleem is dat mensen vaak niet weten wat ze moeten doen om hun huis te beveiligen", vertelt woordvoerder Coen Staal van de stichting aan NH Nieuws. "Ze weten bijvoorbeeld niet precies of hun slot wel goed genoeg is en als dat niet zo is, hoe ze dat dan moeten vervangen."

Lees ook: Iedere tien minuten wordt er ingebroken in een woning

Daarom ontwikkelde de stichting een check op hun site, waar mensen snel en eenvoudig kunnen zien of hun huis wel goed genoeg beveiligd is. Wie de test heeft afgerond, krijgt een op maat gemaakt advies. Waar mensen volgens NIPW altijd op moeten letten, is het volgende:

Sloten

Inbrekers proberen steeds vaker via de zogenoemde kerntrekmethode binnen te dringen. Daarbij wordt de cilinder in z'n geheel uit het voordeurslot getrokken, zodat inbrekers binnen 30 seconden een huis in kunnen. "Door speciaal veiligheidsbeslag met kerntrekbeveiliging te monteren voorkomt u deze manier van inbreken. Een slotenmaker kan u hier precies bij helpen."

Twee andere zwakke plekken in het huis zijn volgens het NIPW de achterdeur en de ramen. "Op een achterdeur zit heel vaak een zwakker slot, dat inbrekers dus gemakkelijker kunnen openbreken. Kijk dus goed of dat slot niet vervangen moet worden voor een sterkere variant." Het aanschaffen van een anti-inbraakstrip voor op deuren helpt bewoners ook om deuren beter te beschermen.

Openslaande ramen kunnen volgens de stichting het beste beschermd worden met raamboompjes of een oplegdruksluiting met sleuteltje.

Verlichting

Over het algemeen houden inbrekers er niet van om op verlichte plekken te werken. Zorg daarom dat je lampen bij de voor- en achterdeur hebt, die in de nacht branden of via een bewegingssensor werken.

Ook met binnenverlichting kun je je huis minder uitnodigend maken voor inbrekers. "Als je niet thuis bent, maar dieven zien wel lampen branden, geeft dat een bewoonde indruk. Met een tijdschakelaar kun je makkelijk instellen dat dat automatisch gebeurt. Let er wel altijd op, dat je niet alle lampen op hetzelfde moment aan laat gaan."

Alarminstallatie

"We horen vaak van mensen 'Als inbrekers écht binnen willen komen, dan lukt dat toch wel'. Maar een elektronisch alarmsysteem in je huis schrikt inbrekers vaak af om jouw huis als doelwit uit te kiezen.

Kluis


Heb je je al op alle bovenstaande manieren geprobeerd in te dekken tegen inbrekers, maar wil je toch een extra beveiliging voor je kostbare spullen? Dan raadt NIPW een gecertificeerde kluis aan. "Dat is de laatste barrière tussen je spullen en de inbreker."