MUIDEN - Voor jong en oud is er deze winter weer van alles te doen en te beleven in het Muiderslot. Het kasteel is van 17 december 2022 tot en met 5 maart 2023 omgetoverd tot Winterkasteel. Er zijn creatieve en smakelijke workshops, er is muziek, er wordt voorlezen, er zijn yogalessen en tuinrondleidingen en ... er komen echte ridders langs. Ook op alle feestdagen is het Muiderslot geopend van 10 tot 17 uur.


Winterkasteel en kerstvakantie

Overwinteren in een kasteel spreekt tot de verbeelding. Samen zitten rond het haardvuur, kaarsen aan en lekker warm. Dat de realiteit soms heel anders was, ontdek je tijdens Winterkasteel van 17 december 2022 tot en met 5 maart 2023. Hoe kwamen kasteelbewoners vroeger in de winter aan warmte, licht, water en voedsel? Laat je verrassen door het sfeervol ingerichte kasteel en de winterse verhalen of kom een ouderwets bordspelletje spelen. In de Ridderzaal van het Muiderslot is speciale aandacht voor winterse feesten en bijbehorende luxe spijzen. Tijdens de kerstvakantie (24 december 2022 t/m 8 januari 2023) is er dagelijks een creatief atelier in het kasteel, inloop en deelname is gratis voor iedereen met een geldig entreebewijs. Leuk voor jong en oud!

A Christmas Carol

Op 14 en 15 december 2022 brengt de beroemde Britse acteur en verhalenverteller Ashley Ramsden de kerstklassieker 'A Christmas Carol' van Charles Dickens. De voorstellingen zijn om 17.00 en 20.00 uur in de Ridderzaal van het Muiderslot. De voertaal is Engels. Kaartjes bestellen kan via deze link.

Historisch eten en tastings

Pop-up restaurant De Maaltuin strijkt neer voor een wintereditie bij het Muiderslot van 8 december 2022 tot en met 22 januari 2023. Heerlijk eten en geschiedenis proeven, dat wil je toch? Reserveer op tijd je kaartjes via de Maaltuin. Op 7 en 21 januari 2023 verzorgt de kasteelkok van het Muiderslot weer historische tastings die aansluiten bij het winterseizoen. Meer info en reserveren: muiderslot.nl/agenda/tasting/all/

Mindful Muiderslot

Regelmatig is er bij Rijksmuseum Muiderslot aandacht voor positiviteit, kracht en ontspanning. Kom dus voor yoga en mindfulness naar het Muiderslot, elke 2e zaterdag van de maand. Tijd: 14.30 – 15.45 uur. Kaartjes via de website.

Ridders in de winter

Hoe leefden ridders vroeger in het kasteel? Wat deden zij in de koude winter? Kom langs op 28 januari 2023 en ontmoet echte ridders terwijl ze druk bezig zijn met het poetsen van hun harnassen en wapens, kleding maken en andere oude ambachten. Gratis voor iedereen met een geldig entreebewijs tot het kasteel.

Nationale voorleesdagen: 29 januari en 4 februari 2023

Tijdens de nationale voorleesdagen ervaren jonge kinderen het plezier van boeken. Ze ontwikkelen hierdoor een beter taalgevoel en leren zich verplaatsen in andere personen. Voorlezen maakt je een leuker mens! Dat wist schrijver en kasteelbewoner P.C. Hooft al in de 17e eeuw toen hij vele boeken en gedichten las én schreef op het Muiderslot. Voorlezen bij het Muiderslot is op 29 januari en 4 februari 2023 tussen 13 en 15 uur en iedereen met een entreekaartje tot het kasteel kan aanschuiven. De verhalen die worden voorgelezen zijn geschikt voor kinderen tot en met 8 jaar.

Valentijntours: 14 februari 2023

Benieuwd naar de slaapkamergeheimen van vroeger? Kom dan met je Valentijn (of iemand anders) naar Rijksmuseum Muiderslot op dinsdagavond 14 februari 2022. Tijdens speciale Valentijntours hoor je alles over liefde en erotiek in het verleden. Je krijgt geheid rooie oortjes en komt gegarandeerd verliefder thuis! Kaartjes kosten 5 euro p.p. plus een geldig entreebewijs. Vooraf reserveren is verplicht en kan via muiderslot.nl.

Here comes the flood, 18 februari tot en met 16 april 2023

De foto's van de Rem van den Bosch vragen aandacht voor de stijgende zeespiegel in Nederland en het nut van vakkundig waterbeheer. Het is vijf voor twaalf! Als we niet ingrijpen, verdwijnt ook het eeuwenoude Muiderslot onder water. De expositie is gratis te bezoeken voor iedereen met een geldig entreebewijs. Ook is er een educatief programma voor schoolgroepen beschikbaar. In het weekend van 18 & 19 februari en 25 & 26 maart 2023 zijn er speciale watertours. Kaartjes voor de tours kosten 5 euro p.p. plus een geldig entreebewijs.

Voorjaarsvakantie 25 februari tot en met 5 maart 2023

Trek er lekker op uit tijdens de krokusvakantie. Van 25 februari tot en met 5 maart 2023 viert Rijksmuseum Muiderslot het naderende voorjaar met een creatief en afwisselend programma. Dagelijks is er een creatief atelier, inloop is gratis voor iedereen met een geldig entreebewijs.

Praktische informatie

Kijk voor meer informatie en kaartjes op muiderslot.nl. Daar vind je ook meer informatie over openingstijden, toegangsprijzen en de route. Het Muiderslot is ook open op 1e en 2e kerstdag en Nieuwjaarsdag van 10 tot 17 uur.