BROEK OP LANGEDIJK – Museum Broekerveiling is de oudste groentedoorvaarveiling ter wereld. Niet voor niks dus dat velen toeristen naar het museum komen om een echte groenteveiling mee te maken.

In 1887 is bij de Broekerveiling ‘het veilen bij afslag’ ontstaan. Tegenwoordig wordt dit systeem bij alle grote veilingen toegepast. In het museum wordt de herinnering levend gehouden door het historische veilinggebouw en de markante lighallen die boven het water zijn gebouwd.

Interactief
Het museum is gemaakt voor jong en oud. Kinderen kunnen spelen in en rond het museum en op speelse wijze leren over de geschiedenis. Door ook zelf te ervaren hoe het is om mee te veilen maakt het ‘echt’. Door middel van een audiotour kom je alles te weten over de Broekerveiling. Ook kun je een gids inhuren voor een rondleiding. Deze vertelt je de mooiste verhalen en voor alle vragen kun je bij de gids terecht. Voor toeristen is dit ideaal aangezien de gidsen ook meerdere talen spreken en zo krijgen de toeristen een compleet beeld.

Exposities
In Museum Broekerveiling zijn er 4 vaste exposities te zien. Beleef een veildag rond het jaar 1900, duik in de geschiedenis van het Rijk der Duizend Eilanden, volg de weg van de aardappels en bloemkolen van het land naar de klant en ga mee met tuinder Arie. Veiling Neem plaats in de veilingbanken, zie de schuiten met aardappelen, bloemkolen en sperziebonen het veilinghuis in varen en bied mee. Museum Broekerveiling is een museum in een prachtige historische setting. Een veilinghuis op water met prachtige details. Zelfs de originele veilingklok uit 1903 is er nog. 'Een gebouw dat met niets anders te vergelijken is, uniek voor Nederland en ver daarbuiten', vertelt de conservator. Maar volgens de keurmeester van toen 'Gewoon een houten hok, waarin geld verdient moet worden.' Bij de balie kun je vragen hoe laat de eerstvolgende veiling is en dan kun je zelf mee bieden!

Varen
Museum Broekerveiling is gelegen te midden in het Rijk der Duizend Eilanden. Hoe leuk is het dan om hierdoorheen rond te varen. Deze eilanden werden vroeger gebruikt als vruchtbare akker. Ga mee met de rondvaart of huur zelf een boot en ervaar dit bijzondere gebied. De rondvaart zit bij de prijs inbegrepen.