ENKHUIZEN - De herfstvakantie staat voor de deur en het Zuiderzeemuseum heeft een onvergetelijke ervaring voor jong en oud in petto! Vanaf zaterdag 14 oktober kun je twee weken lang het nostalgische gevoel van de Oudhollandse kermis van begin 20ste eeuw herbeleven in het buitenmuseum. Dompel je onder in de bijzondere sfeer en geniet van een scala aan activiteiten, zoals het spelletjescafé en de poppenkastvoorstellingen van de bekende poppenspeler van de Dam in Amsterdam. Kortom, de perfecte herfstdag uit!


Gooi je haren los en zweef door de lucht op de luchtschommel, geniet met de kleintjes van een klassieke carrouselrit of stap samen in de rups. Voor de nieuwsgierige bezoekers is er een waarzegster die in haar wagon een glimp van de toekomst onthult. Of probeer je geluk bij de schiettent, die terug is van weggeweest! In het gezellige koffiehuis staan voor de spelletjesliefhebbers verschillende bordspellen van indrukwekkend groot formaat klaar, waaronder Mens Erger Je Niet, Vier op een Rij, Domino, Memory en natuurlijk het beroemde West-Friese Keezenspel.

Poppenkastvoorstellingen
Geniet op 14, 18, 21, 25 en 28 oktober van de traditionele poppenkastvoorstellingen, gepresenteerd door poppenspeler Egon Adel, bekend van de poppenkast op de Dam. Deze voorstellingen nemen je mee op een nostalgische reis door de tijd, met het tijdloze verhaal van Jan Klaassen en Katrijn. De voorstellingen vinden driemaal per dag plaats om 12.30, 14.00 en 15.30 uur en duren 30 minuten.

Iedere dag feest
Het Zuiderzeemuseum viert dit jaar zijn 75-jarig jubileum en dus is het elke dag Feest: de straten en bruggen in het buitenmuseum zijn versierd en er zijn tal van feestelijke activiteiten! Geniet dagelijks van drie grote, traditionele volksfeesten, die ook nu nog jaarlijks rond de voormalige Zuiderzee worden gevierd: Koningsdag op Marken, het bloemencorso in Vollenhove en de kermis in Lutjebroek. Bezoek in het binnenmuseum de jubileumtentoonstelling 75 jaar Zuiderzeemuseum en ontdek hoe je een museum maakt waar échte gebouwen en bruggen museumobjecten zijn. Kinderen maken spelenderwijs kennis met de ontstaansgeschiedenis van het museum door het inrichten van een Hindelooper woonkamer en het bouwen van een eigen openluchtmuseum in de vorm van een kijkdoos. Maak ook kennis met de objecten uit het depot in het memoryspel.

Praktische informatie
De kermis en het museum zijn tot en met 29 oktober dagelijks geopend van 10.00 tot 17.00 uur (op zaterdag 21 en 28 oktober zelfs tot 21.00 uur tijdens de Avond in het buitenmuseum). Toegang tot de Oudhollandse kermis is gratis voor alle museumbezoekers; bij het reguliere toegangstarief krijg je alle kermisattracties er op de koop toe bij. Aarzel niet langer en boek nu je tickets online voor een onvergetelijke herfstvakantie in het Zuiderzeemuseum! Kinderen tot en met drie jaar, bezitters van een Museumkaart, Vriendenloterij VIP-KAART en Vrienden van het Zuiderzeemuseum hebben gratis toegang; ook hiervoor is een online reservering nodig voor een tijdslot (vol=vol).

Over het Zuiderzeemuseum
Het Zuiderzeemuseum verzamelt en beheert al 75 jaar erfgoed uit het voormalige Zuiderzeegebied. Het vertelt het verhaal van de Zuiderzee en verbindt daarbij het heden met het verleden op een toegankelijke wijze voor een divers publiek. Jong en oud wandelt hier honderd jaar terug in de tijd en komt in aanraking met de Zuiderzeecultuur. In de vaste tentoonstelling Zee vol verhalen duiken bezoekers in de verhalen over het leven aan de voormalige Zuiderzee. Het museum brengt ook de cultuurhistorische collectie op verrassende wijze samen met hedendaagse kunst, vormgeving en design. Kijk op zuiderzeemuseum.nl voor een overzicht van alle tentoonstellingen.

Lonely Planet heeft het Zuiderzeemuseum opgenomen als 'Top choice' in haar internationale reisgids Best in travel 2022. Van Tripadvisor heeft het Zuiderzeemuseum voor 2023 de Travellers' Choice Award mogen ontvangen. Museumkids heeft het Zuiderzeemuseum wederom het predicaat 'Kidsproof' toegekend voor 2023.