MEDEMBLIK - Bij het Nederlands Stoommachinemuseum, gevestigd in het voormalig stoomgemaal Vier Noorder Koggen, wordt tijdens het Hemelvaartsweekend en de Pinksterdagen het vuur in de ketel opgestookt om de machines te laten draaien. Nergens anders vind je zoveel nog werkende stoommachines bij elkaar onder één dak. Het is dé plek om te ontdekken wat de kracht van water en vuur is.


Hemelvaartsweekend

Van donderdag 18 tot en met zondag 21 mei kun je de robuuste stoommachines in werking zien. Zondag is de smid aan het werk in de oude smederij van het gemaal en vermaakt jong en oud met zijn verhalen. Een ‘smeeddiploma’ kun je verdienen door de grote blaasbalg te bedienen.

Pinksteren

Van zaterdag 27 tot en met maandag 29 mei is het museum onder stoom en draaien de machines. Zaterdag en Pinkstermaandag demonstreert de smid zijn smeedkunsten in de smederij. Met miniatuurstoommachines kun jezelf stoom maken en ontdekken wat stoomkracht doet. Help je de stoker het vuur in de ketel brandend te houden, dan verdien je het ‘hulpstokersdiploma’

Museumrondvaarten tijdens Pinksteren

In een klein uur neemt schipper Rob Smak van de Koggevaarder je mee langs de mooiste plekken rondom Medemblik en vertelt onderweg over de omgeving. Tarieven: combinatieticket museumbezoek én rondvaart: kinderen 5-12 jaar € 12,50, jongeren vanaf 13 jaar en volwassenen € 15. Museumkaarthouders betalen € 8 p.p. Vertrektijden zondag en maandag vanaf het museum om 13.00 en 14.00 uur. Reserveren via 0227 544732.

Nederlands Stoommachinemuseum

Oosterdijk 4, 1671 HJ Medemblik.

Tel: 0227 544732 / www.stoommachinemuseum.nl

Openingstijden: 10 tot 17 uur.

Toegangsprijzen:

Kinderen (5 - 12 jaar) € 6,00

Volwassenen en jongeren vanaf 13 jaar € 9,00

Museumkaarthouders gratis