ENKHUIZEN - De tentoonstelling 75 jaar Zuiderzeemuseum in het binnenmuseum van het Zuiderzeemuseum wordt uitgebreid met twee zalen én verlengd tot en met 7 januari 2024. Bewonder in de zaal Zuiderzeeschatten vijftien bijzondere collectiestukken van de Zuiderzee en in de zaal @Zuiderzeemuseum meer dan zeventig foto's, die de afgelopen decennia door bezoekers zijn gemaakt. Daar bovenop is er dit jaar nog van alles te beleven voor jong en oud in het binnenmuseum: een gevarieerd muziekprogramma, gratis rondleidingen én de activiteit Bouw zelf een museum!


Zaalimpressie tentoonstelling 75 jaar Zuiderzeemuseum, foto Wim Zandbergen

De tentoonstelling 75 jaar Zuiderzeemuseum geeft een kijkje achter de schermen en vertelt hoe het lukte om een museum op te bouwen met échte gebouwen, schepen en bruggen als museumobjecten; over het jarenlang werken aan het perfecte plan en het vinden van draagvlak en steun, de intensieve zoektocht naar geschikte panden, de juiste interieurs en gebruiksvoorwerpen, het opmeten, uittekenen, demonteren, vervoeren en weer opbouwen van panden in het museum. Soms steen voor steen, maar later ook – spectaculair – in hun geheel.

Elke zaterdag van 4 november 2023 tot en met 6 januari 2024 vinden er twee gratis rondleidingen door deze tentoonstelling plaats; om 13.30 en 15.00 uur. Reserveren hiervoor is niet noodzakelijk.

Fondsen- en sponsorwerver Caecilia van Stigt bij haar Zuiderzeeschat: kastdeuren van een Hindelooper winkelbetimmering , foto Wim Zandbergen

Zuiderzeeschatten


Bewonder in de zaal Zuiderzeeschatten vanaf 30 oktober vijftien topstukken van de Zuiderzee. Medewerkers van het museum hebben uit de indrukwekkende collectie, die in 75 jaar is opgebouwd, hún schat gekozen. De een vanwege het opmerkelijke verhaal erachter, de ander om de eigen binding ermee. Voorbeelden van de getoonde schatten zijn de kastdeuren van een Hindelooper interieur, gekozen door fondsen- en sponsorwerver Caecilia van Stigt: "Deze deuren en toebehoren maakten een diepe indruk op me en ik vind het belangrijk dat bezoekers ze ook kunnen zien". Ook een prachtig oliewerk op doek van Friedrich Kallmorgen, genaamd Hollandse visserskinderen is gekozen door conservator André Groeneveld: 'Ik vind het schilderij een goede weergave van de vrolijke, kleurrijke kant van de Volendammer vissersgemeenschap; precies daarom werd Volendam het populairste kunstenaarsdorp van Europa."

In totaal zijn er vijftien Zuiderzeeschatten te bewonderen. Bezoek in het binnenmuseum vooral ook de vaste tentoonstelling Zee vol verhalen voor meer topstukken uit de collectie!

Meindert de Boer, Hoofd maritieme collectie bij zijn Zuiderzeeschat: Modelboeier 1916, Auke van der Zee, foto Wim Zandbergen

@Zuiderzeemuseum


In de afgelopen decennia zijn er heel veel herinneringen aan het museum op beeld vastgelegd door bezoekers. Voor de fotowedstrijd 75 jaar Zuiderzeemuseum hebben bezoekers hun leukste, mooiste of meest romantische herinnering ingestuurd. In de zaal @Zuiderzeemuseum komt het allemaal voorbij; het plezier van bezoekers tijdens het verkleden, tijdens demonstraties van ambachtslieden, of jagend op het perfecte plaatje dat de illusie wekt honderd jaar geleden gefotografeerd te zijn. Draai een ingezonden foto om ook haar historische tegenhanger te bekijken. Wat is jouw favoriete plaatje?

Zaalimpressie @Zuiderzeemuseum, foto Wim Zandbergen

Zelf aan de slag

In de activiteit Bouw zelf een museum, een soort doe- het- zelf studio in het atrium van het binnenmuseum, kun je vanaf 4 november ook zelf aan de slag met creatief bouwen! Het spel is ontworpen door Thomas Lomée en Christiane Högner in opdracht van het Zuiderzeemuseum, waarbij iedereen zijn eigen bedenksel bouwt of meerdere bouwers elkaars ontwerp uitbreiden. Bouw jij mee? In de tentoonstelling 75 jaar Zuiderzeemuseum ontdek je hoe het buitenmuseum is opgebouwd. Het eerste gebouw in het buitengedeelte van het Zuiderzeemuseum is de kapel uit Den Oever. Deze werd steen voor steen ontmanteld en in 1967 in het buitenmuseum weer opgebouwd. Daar was precisie en creativiteit voor nodig.


Miniconcerten


Vanaf 5 november vindt er iedere zondag een miniconcert in het atrium van het binnenmuseum plaats. Een uiteenlopend aanbod met onder meer klassieke muziek, tango, folklore en oudhollandse volksmuziek wordt ten gehore gebracht. Op de zondagen 5, 12, 19 en 26 november treden achtereenvolgens de Argentijn Alvaro Rovira Ruiz, Quintet De Zoete Inval, Enkhuizer Menno Bruin en muziekgroep Altegaer op. De miniconcerten zijn vrij toegankelijk voor bezoekers van het Zuiderzeemuseum. Tijdstip: 12.00 – 13.30 uur. Vooraf aanmelden is niet nodig. Bezoek https://www.zuiderzeemuseum.nl/nl/page/5178/miniconcerten voor de agenda.

Over het Zuiderzeemuseum


Het Zuiderzeemuseum verzamelt en beheert al 75 jaar erfgoed uit het voormalige Zuiderzeegebied. Het vertelt het verhaal van de Zuiderzee en verbindt daarbij het heden met het verleden op een toegankelijke wijze voor een divers publiek. Jong en oud wandelt hier honderd jaar terug in de tijd en komt in aanraking met de Zuiderzeecultuur. In de vaste tentoonstelling Zee vol verhalen duiken bezoekers in de verhalen over het leven aan de voormalige Zuiderzee. Het museum brengt ook de cultuurhistorische collectie op verrassende wijze samen met hedendaagse kunst, vormgeving en design. Kijk op zuiderzeemuseum.nl voor een overzicht van alle tentoonstellingen.

Lonely Planet heeft het Zuiderzeemuseum opgenomen als 'Top choice' in haar internationale reisgids Best in travel 2022. Museumkids heeft het Zuiderzeemuseum wederom het predicaat 'Kidsproof' toegekend voor 2023.