De voordelen van blind leren typen!

Je kunt nu nog starten en voor de zomer een typediploma behalen.

Rechtop

Blindtypers zitten rechtop. Door het beeldscherm op ooghoogte te plaatsen op de juiste leesafstand, hoef je niet voorover of naar het beeldscherm toe te buigen. Blindtypers kunnen hun schouders en armen ontspannen laten hangen.

Nog meer voordelen

Geoefende blindtypers:

  • kunnen tot wel 5x sneller werken dan “kijkers”

  • kunnen zich met 100% aandacht richten op de inhoud en produceren betere stukken (wetenschappelijk bewezen!)

  • verspillen minder energie: blindtypers hebben een groter uithoudingsvermogen (Grünbaum en Biegel, 1923).

Sociaal

In veel beroepen geldt bovendien dat het veel socialer is: de huisarts, agent of baliemedewerker kan immers de persoon tegenover zich blijven aankijken tijdens het typen.

Tijdwinst

De winst van het blindtypen is veel omvangrijker dan gezondheidswinst alleen. Behalve de genoemde inhoudelijke en sociale aspecten, levert vooral ook de tijdwinst veel op: denk aan alle beroepen waarin “het bureauwerk” nu te veel tijd kost. Als we minder tijd kwijt zijn aan het werk achter de computer, is er meer tijd voor “politie op straat” en “meer handen aan het bed”.

Ja, het is te leren

Het is niet hip en zeker niet sexy als je op een feestje vertelt dat je een cursus blindtypen volgt. En het is ook niet iets wat je op een achternamiddag “even doet”. Je zult ook de eerste en laatste niet zijn wie het niet lukt met een gratis digitaal programma te leren blindtypen. Maar als een groep van 15 medici en een groep van 20 advocaten (variërend van 25 tot 65 jaar) kan leren blindtypen, waarom u dan niet? Vakdocenten van het CBT verzorgen deze cursussen bij voorkeur op maat. Natuurlijk kost een goede cursus wat: een geldbedrag maar vooral tijd; reken als volwassene op ongeveer 30 tot 40 uur. Die tijd heeft u waarschijnlijk al binnen een jaar terugverdiend.

Tien vingers blind: voor iedereen

Eigenlijk zou iedereen die regelmatig typt, dat met tien vingers “blind” moeten doen. Stap die drempel over en maak een afspraak met een opleider. Doe het samen met collega’s, buren of vrienden: dan stimuleert u elkaar. Stap ook naar uw werkgever om vergoeding te regelen: het bedrijf heeft er immers baat bij!

Gewoon op school

Het vak typevaardigheid zou standaard gegeven moeten worden op basisscholen. Onze kinderen hanteren immers vaker het toetsenbord dan de pen … en dan is het toch logisch dat ze dat toetsenbord ook leren bedienen! Bovendien willen de kinderen dit ook graag. In de uitzending van het Jeugdjournaal (26 februari 2017) komt dit duidelijk naar voren (14e minuut). Binnen een half schooljaar kan dit gerealiseerd worden: het belang van tien vingers blind.

Geïnteresseerd in het leren typen op school, zakelijk of gewoon in de typestudio?

Neem dan contact op met de CBT-opleider in uw regio


https://www.typischellie.nl/