Update

mogelijk een bolzeef en druk de aardappels met een pollepel er doorheen. Zo krijgt de puree een mooie fijne structuur namelijk. Misschien wel de belangrijkste tip: hoe heter, hoe beter. Kook daarom de melk met de boter voor je die erbij doet. Zolang de temperatuur boven de 80 graden blijft, neemt het zetmeel in de gare aardappels nog vocht op. Hoe meer vocht, hoe smeuïger de puree. De ideale aardappel Een goede stamppot valt en staat met de puree, dus geef daarom wat extra aandacht aan de aardappel. Kruimige aardappelen zijn ideaal voor stamppot, dit komt omdat het makkelijker uit elkaar valt na het koken en daarom mooi tot puree te stampen zijn. Goed kruimig zijn bijvoorbeeld Eigenheimers, Bildtstar, Santé, Doré, Irene, Frieslander, Lekkertanden en Resonant. Zorg ervoor dat er tijdens het kookproces van de aardappelen geen water uit de pan verdampt. Er moet net genoeg water in de pan zitten om ze niet droog te laten koken. Recepten De meest bekende stamppotten zijn toch wel die met boerenkool, zuurkool, hutspot en andijvie. Toch komen er ook steeds meer nieuwe varianten zoals met prei, rode biet, pompoen en ook bijvoorbeeld een Mexicaanse variant met bonen. Boerenkool stamppot Ingrediënten voor 2 personen: • 300 gr gesneden boerenkool • 500 gr kruimige aardappels (geschild) • 1 grote of 2 kleine rookworsten • peper en zout • spekvet Breng een grote pan water met een snufje zout aan de kook en voeg de aardappels hier aan toe in gelijke groottes. Voeg de gesneden boerenkool toe en laat bovenop de aardappels drijven. Doe de deksel op de pan en kook de aardappels en boerenkool in ca. 20 minuten gaar. Giet af en stamp daarna fijn. Breng de boerenkoolstamppot op smaak met een beetje peper, zout en een eetlepel spekvet. Verwarm de rookworst en serveer bij de boerenkool. Ook lekker met wat piccalilly. Mexicaanse stamppot met bonen Ingrediënten voor 2 personen: • 500 gr kruimige aardappelen (geschild) • 1 rode paprika • 150 gr mais • 200 gr kidneybonen • 1 theelepel komijn • theelepel paprikapoeder • 100 ml warme melk (plantaardig) • peper en zout • boter Kook de aardappelen gaar in ongeveer 20 minuten. Snijd in de tussentijd de paprika in blokjes, verhit een beetje boter in de pan en bak de paprika ongeveer 5 minuten. Voeg komijn- en paprikapoeder toe met peper en zout naar smaak. Bak nog 3 minuten en voeg dan mais en bonen toe. Verwarm op laag vuur. ENDLESS SUMMER “Haal het licht in huis” Middenweg 69 Heerhugowaard (voormalige pand Glas woninginrichting) 0727855643 • kitchensandmore.nl Update - onderdeel van regiodagbladen.nl | september 2021 | 9 Genieten van de herfst Herfstspecial

RkJQdWJsaXNoZXIy ODY1MjQ=