HEERHUGOWAARD - De zaalvoetbalsters van FC Marlène hebben vrijdagavond historie geschreven door de landstitel te veroveren. In een seizoen waarin alles samen viel was het de tweede grote prijs voor de Heerhugowaardse ploeg nadat eerder al de KNVB-beker was veroverd.


"Trots". Coach Dick van Stralen gebruikte het woord wel tien maal na afloop van de gewonnen finalewedstrijd tegen ZVG Cagemax (4-2). "Onvoorstelbaar zo trots als ik ben op deze meiden. Aan het begin van het seizoen hebben naar elkaar uitgesproken voor de prijzen te zullen gaan en we hebben alles waargemaakt" De coach onderbrak er zelfs zijn vakantie voor in Turkije. Deze stond al lange tijd gepland, maar na de gewonnen eerste finalewedstrijd in Gorinchem (2-3) van vorige week werden hij speciaal ingevlogen om dit weekend weer terug te keren. Met een gebruind hoofd glom hij van oor tot oor. "Dit had ik ook niet willen missen hoor. Het is een overwinning voor de hele club. Niet alleen voor de meiden en de staf, maar ook voor het bestuur en alle vrijwilligers die op de achtergrond voor alle faciliteiten hebben gezorgd om dit te bewerkstelligen"

Van Stralen zag dat zijn ploeg niet de beste wedstrijd van het seizoen speelde in de tweede finale. De mix van routine en eigen opgeleid talent van FC Marlène bleek toch wel vatbaar voor de zenuwen in deze finalewedstrijd nadat het vorig jaar tweemaal op het laatste moment misging in zowel de bekerfinale als de eindstrijd om het Nederlands kampioenschap. In een volgepakte Sporthal Waardergolf sloeg de schrik ook nu toe toen Kelly Hollak de gasten uit Gorinchem op voorsprong bracht. FC Marlène pakte het daarna echter weer goed op, bleef geduldig en sloeg kort voor de rust toe door twee puntgave treffers van Amy Visser.

Diezelfde Visser bracht kort na de rust na een vloeiende aanval de marge zelfs op twee en de Van Stralen-equipe leek zodoende op rozen te zitten. ZVG Cagemax gaf echter niet op en met een meevoetballende keepster kwam men terug via een treffer van Marloes Blom. De zenuwen sloegen weer toe en het spel werd onrustig, maar in de slotminuten ontplofte de Waardergolf bijkans toen Visser van afstand haar vierde van de avond maakte. Toen kort hierna het laatste fluitsignaal klonk was de vreugde-explosie zo mogelijk nog groter. Onder luid applaus mocht Ron Kauwen namens de KNVB vervolgens de kampioensschaal uitreiken aan aanvoerster Sanne Brand.

Zoyla Barendse, één van de talenten die de opkomst van het team vanaf het begin vanuit de eigen jeugdopleiding meemaakte was na afloop uitbundig: "Dit seizoen valt echt alles samen. Wij hebben zo'n hecht team en een geweldige technische staf. Als collectief zijn we echt doorgegroeid na de decepties van vorig seizoen en eindelijk belonen wij onszelf met twee grote prijzen. Toen ik samen met Amy in de auto hier naar toe ging had ik al een goed gevoel en zelfs na de 0-1 achterstand zijn we rustig gebleven en wisten we dat het goed zou komen". Behalve de teamprestatie roemde Barendse ook haar teamgenote die de wedstrijd besliste. "Het leek wel of Amy gouden schoenen aan had vandaag, want alles vloog erin"

Visser zelf glom ook van trots: "Zo vaak scoor ik niet, en dat krijg ik ook wel regelmatig te horen" vertelde zij lachend. "Ondanks mijn vier doelpunten is dit echter boven alles een teamprestatie wat we met zijn allen gedaan hebben. Daar mogen wij heel trots op zijn en daar gaan we vanavond dan ook zeker nog een paar uurtjes van genieten."

En nadat coach Van Stralen door zijn ploeg nog even kennis had gemaakt met het nabij gelegen zwembad ging het feest inderdaad nog tot in de kleine uurtjes door.
Voor komend seizoen staan er voor FC Marlène weer nieuwe uitdagingen te wachten want behalve de strijd om de Supercup, een prijs die nog ontbreekt, mag men als landskampioen ook op Europees niveau uitkomen.

Foto's: DP Sportfotografie