ROTTERDAM - Het is de vrouwen van FC Marlène niet gelukt om de bekerwinst van vorig jaar te prolongeren hoewel men daar slechts veertig seconden van af was. Op onverklaarbare wijze gaf de Heerhugowaardse formatie in de bekerfinale in Rotterdam een zeker lijkende voorsprong in de slotfase van de reguliere speeltijd uit handen. Na verlenging en strafschoppen was het uiteindelijk het Amsterdamse Os Lusitanos dat de beker omhoog mocht houden.


Ongeloof en verdriet was er bij de ploeg van trainer Mo Bouchibti na afloop van een zinderende bekerfinale die als reclame voor het vrouwenzaalvoetbal kan worden bestempeld, omdat zijn ploeg in de slotminuut nog op een comfortabele 1-3 voorsprong stond en al met de gedachten bij de bekeruitreiking was. Het pakte echter geheel anders uit.

FC Marlène en Os Lusitanos lieten wederom zien dat het de twee beste ploegen zijn van Nederland, niet alleen in de vaderlandse eredivisie, maar ook gezien het feit dat ze voor de derde keer op rij tegenover elkaar stonden in de bekerfinale. Os Lusitanos pakte de cup in 2022 en vorig jaar was FC Marlène in Rotterdam met 2-4 te sterk. Ook dit seizoen zijn beide ploegen aan elkaar gewaagd. De Supercupfinale werd na verlenging door de Amsterdammers gewonnen, de eerste confrontatie in de najaarscompetitie eindigde gelijk en alleen in het laatste competitietreffen bleek FC Marlène veel te sterk (5-0).


De Heerhugowaardse formatie was dan ook licht favoriet, doch in een finale gelden immer andere wetten. Het duel begon mede door nervositeit aan beide kanten dan ook slordig, maar leverde wel al snel drie doelpunten op. Marlous Pieëte opende de score voor Os Lusitanos, maar vijf minuten later was dit volkomen hersteld door treffers van aanvoerster Sanne Brand en Juul van der Kolk.

Toen Amy Visser kort na rust de 1-3 liet aantekenen leek FC Marlène op weg naar de tweede opeenvolgende bekerwinst, maar Os Lusitanos bleef loeren op foutjes van Marlène en die maakte men uitgerekend in de slotminuut van de wedstrijd. Eerst kon Lotte Hopman vanuit een moeilijke hoek scoren tegen haar voormalige ploeg en na een heuse scrimmage voor het doel was het de geroutineerde aanvoerster Gilanne Louwaars die plotseling de onverwachte gelijkmaker kon scoren.

Opmerkelijk was echter ook hoe FC Marlène zich herstelde na die zeperd, want de verlenging was nauwelijks op gang toen Aaike Verschoor met een fraai schot voor een hernieuwde voorsprong zorgde. Ook nu bleek dit niet genoeg voor de winst, want in de tweede helft van de verlenging wist de sterk spelende Kim van Velzen voor de 4-4 te zorgen.

Strafschoppen moesten de beslissing brengen en daarin was de glansrol voor Os Lusitanos-keepster Anne Reitsma die geen antwoord had op de eerste penalty van Aaike Verschoor, maar vervolgens de strafschoppen van Zoyla Barendse, Niekie Pellens en Sanne Brand wist te keren. Uiteindelijk was het Louwaars die de beslissende strafschop achter Jacky Reus schoot en kon Os Lusitanos uit handen van Suzanne Bakker de KNVB-beker ontvangen.

Voor FC Marlène waren de druiven extra zuur, maar zal men zich snel moeten herpakken om wel het landskampioenschap veilig te stellen in de resterende eredivisiewedstrijden en play-offs. De lijstaanvoerder komt vrijdag in eigen huis alweer in actie tegen EXS Zwolle.

Os Lusitanos - FC Marlène (4-4 n.v, Os Lusitanos w.n.s 3-1)

2. Marlous Pieëte 1-0
5. Sanne Brand 1-1
6. Juul van der Kolk 1-2
23. Amy Visser 1-3
40. Lotte Hopman 2-3
40. Gilanne Louwaars 3-3
41. Aaike Verschoor 3-4
47. Kim van Velzen 4-4

Foto's: DP Sportfotografie