HEERHUGOWAARD – De play-offs om het landskampioenschap zijn niet te vergelijken met de reguliere competitie. De vier beste ploegen van het seizoen strijden onderling tegen elkaar om de landstitel. Niets kan op halve kracht. Dat kan prachtig zaalvoetbal opleveren. Zo bewezen FC Marlène en FC Eindhoven afgelopen vrijdagavond maar weer eens. De Heerhugowaarders wisten het zenuwslopende duel na verlenging te winnen, 7-6.

‘Dit zijn de play-offs hè . De beste van Nederland. Hier doe je het voor. Als je hem dan zo naar je toe kan trekken is dat fantastisch. Nu volgende week afmaken’, stelde een moegestreden Jordy Cretier. Het ‘afmaken’ is allesbehalve makkelijk, beseft de 24-jarige. ‘We zijn nog nergens. We staan met één been in de finale, nu moeten we het afmaken.

Reclame
‘Dit is een enorme opsteker voor de club. Sowieso is dit duel een opsteker voor het Nederlands zaalvoetbal’, zei aanvoerder Peter Rozenbeek. Het eerste duel in de eerste ronde van de play-offs werd een spektakelstuk. Reclame voor het zaalvoetbal. ‘Play-offs zijn speciaal. Je ziet wat voor een spektakel het kan zijn.’

In de Waardergolf zaten de toeschouwers voortdurend op het puntje van hun stoel. Na een rustige openingsfase veranderde het spelbeeld na de time-out van FC Marlène coach Anand Jagdewsing. Beide ploegen leken los. FC Eindhoven kwam door twee bijna identieke doelpunten op een 0-2 voorsprong. Mo Allouch en Tim van den Akker schoten een voorzet bij de tweede paal binnen. Tussendoor eindigde een schot van de gasten nog op de lat.

Gerepareerd
Dat Nabil Akaazoun nog geen minuut na de 0-2 met een fraai afstandsschot van zo’n twaalf meter de aansluitingstreffer maakte leek de Heerhugowaardse aanval te openen. Mouhcine Zerouali kreeg zijn tweede gele kaart en mocht inrukken, waarna Mo Attaibi de tien meter trap die daardoor genomen mocht worden wist te verzilveren. De tweede tien meter bal van Attaibi werd gekeerd. De eerste helft bleek een voorproefje voor het tweede bedrijf. De keer dat Marlène scoorde sloeg de uitploeg direct weer toe. Zo tekende Stefan Dol voor de 3-2, maar werd de achterstand door de Eindhovenaren in vier minuten omgebogen naar een 3-4 voorsprong. Dat de thuisploeg bereid is hard voor elkaar te werken werd duidelijk. Jordy Cretier maakte na een goed uitgespeelde aanval gelijk en na de vijfde treffer dwong Marlène via Stefan Dol een verlenging af.

Tandvlees
‘In zo’n verlenging kan alles gebeuren en dat zag je ook. Je ziet strijdkracht en jongens lopen op hun tandvlees. We zaten er doorheen, maar gingen tot het gaatje’, was Rozenbeek trots op zijn ploeg. Stefan Dol bewees van grote waarde te zijn voor de Heerhugowaarders. In de verlenging bracht hij de stand met twee treffers op 7-5. Eerst schoot Dol in de korte hoek raak, waarna hij op aangeven van Attaibi de 7-5 binnen werkte. Eindhoven kwam nog terug tot 7-6, waarna de spelers van de thuisploeg één doel had. ‘In de laatste seconden is het alles of niets. Je denkt maar één ding: hij mag er niet in. Dat is gelukt. Nu moeten we hier van genieten, daarna focussen op volgende week’, jubelde Jordy Cretier. Ook de aanvoerder van de winnende ploeg was opgetogen. ‘Als wij compleet zijn dan zijn we een uitdager. We hebben veel pret met elkaar en dat zie je terug in het veld. Het is geweldig om te zien. Ik ben heel blij dat we het eerste klein stapje hebben gezet.’

FC Marlène – FC Eindhoven 7-6 n.v.
0-1 Mo Allouch, 0-2 Tim van den Akker, 1-2 Nabil Akaazoun, 2-2 Mo Attaibi, 3-2 Stefan Dol, 3-3 Jordany Martinus, 3-4 Raphina, 4-4 Jordy Cretier, 4-5 Jamal el Ghannouti, 5-5 Stefan Dol, 6-5 Stefan Dol, 7-5 Stefan Dol, 7-6 Abdellah Idlaasri.

FC Marlène (2) – VV Brielle 8-4 (6-1)
De reserves van FC Marlene hebben het eerste duel van het tweeluik met topklasser VV Brielle weten te winnen. In eigen huis was de ploeg van trainer/coach Carlo van der Waals duidelijk een maatje te groot voor de opponent uit Zuid-Holland

Na de openingstreffer van Colin Kamp werd de score via doelpunten van Ezra Rhebok, Kevin van Londen, Danny Havermans, Regillio de Mees en Tyrone Choate verder opgevoerd waardoor de gastheer halverwege al met 6-1 aan de leiding ging. Brielle deed vervolgens tweemaal wat terug, maar De Mees bracht met twee treffers de stand op 8-3. Door een vierde tegentreffer eindigde het eerste duel in 8-4. Volgende week staat de return in het Zuid-Hollandse Vierpolders op het programma.

Fotografie: Gerrie Meijer