AMSTERDAM – FC Marlène is na het vertrek van meerdere belangrijke spelers een andere weg ingeslagen. De club wil met eigen jeugdspelers en spelers uit de regio weer toewerken naar succes. Voor dit seizoen lijkt de ploeg een pas op de plaats te moeten maken.

Spelers als Zakaria Amrani, Faisal Mellah, Sander de Zwart en Tom Hofkamp vertrokken uit de Waardergolf. De club levert dus de nodige kwaliteit in, maar ook dat heeft voordelen volgens Peter Rozenbeek, doelman bij FC Marlène,“Spelers van een niveau dat je niet zo maar kunt vervangen. De andere kant is, dat we een aantal jonge talenten er voor terug hebben. En waar we vorige jaren wel eens op de automatische piloot trainden omdat er toch genoeg kwaliteit aanwezig was, merk je nu dat iedereen er alles aan wil doen om beter te worden”

Bizarre slotfases
FC Marlène startte dit seizoen met een vernieuwd, jong team. In de eerste twee wedstrijden pakte de Heerhugowaardse eredivisionist pakte tot zover twee punten. “We weten nog niet zo goed waar we staan en het seizoen is nog jong. Beide wedstrijden hadden een bizar verloop met doelpunten in de slotfase. Traditioneel hebben we het uit bij TPP moeilijk” blikt keeper Peter Rozenbeek terug op het eerste duel waarin de Heerhugowaarders na een bizarre slotfase een punt overhielden aan het duel. Ook in het tweede duel tegen LEBO was de slotfase ‘bizar’ te noemen, aangezien de Amsterdamse ploeg in de zoemer op 3-3 kwam. “ASV LEBO gaat weer meedoen voor de play-offs” verwacht de aanvoerder van de ploeg. Wat belangrijk is, is dat we ons niet te veel laten afleiden door het aantal punten. Wij moeten groeien, daar moeten we naar kijken”.

Met de huidige groep is het lastig om te zien waar de ploeg nu staat ten opzichte van de andere teams. “Het seizoen is nog jong, dus het is moeilijk te zeggen hoe de verhoudingen precies zijn. Duidelijk is dat de club een andere weg is ingeslagen. Meer eigen jeugd, meer uit de regio. Dat betekent ook dat we op dit moment moeten bouwen”. Voor de doelman die al twintig jaar met hart en ziel strijdt voor de zaalvoetbalclub is het wennen om nu een pas op de plaats te maken, “Als onderdeel van het team begrijp ik dat, als individu is dat soms lastig. Dit is mijn twintigste seizoen in het eerste van Marlene en we hebben altijd om de prijzen gespeeld. Dit seizoen behoren we niet tot de favorieten. Maar goed, aan de andere kant noemden de zogenaamde kenners ons vorig seizoen ook niet” waarmee de doelman een verrassing niet uitsluit.

Geen kopie worden
Het inslaan van een nieuwe weg betekent teruggaan naar de basis. “De kracht van dit Marlene moet gaan liggen bij bewegelijkheid, slimheid, en vooruit voetballen. Zoals dat voor alle succesvolle teams van deze club heeft gelegen. We moeten geen kopie worden van anderen, maar onze eigen blauwdruk volgen” legt de doelman uit.

Komende vrijdag staat er een pittige confrontatie op het programma met ‘T Knooppunt. Vorig seizoen won FC Marlène de bekerfinale van de Amsterdammers, maar voor dit seizoen moest de Heerhugowaardse ploeg het onderspit delven, “Knooppunt is in de supercup de meerdere gebleken. Dat is geen schande als je naar hun selectie kijkt. Goede, ervaren ploeg. We moeten nu laten zien dat we ons ontwikkeld hebben in de afgelopen weken. Maar zij zijn favoriet, dat is geen verrassende uitspraak denk ik”.

Geen favoriet play-offs
Waar FC Marlène de afgelopen jaren steevast tot de favorieten voor een plek in de play-offs behoorde, is het dit seizoen een ander verhaal, “Ik denk niet dat wij in de positie zijn om te roepen dat we een kandidaat zijn voor play-offs. Daar voor moeten we nog heel wat stappen zetten. Ik zie wel dat er heel wat ploegen zijn die in aanmerking komen voor de vierde plaats. Wij staan een beetje achteraan dat rijtje, maar laat ons dan maar verrassen vanuit de achterhoede” besluit Rozenbeek optimistisch. Want Peter Rozenbeek gaat voor het hoogst haalbare, zo ook vanavond als Marlène aantreedt tegen landskampioen ‘T Knooppunt.