HEERHUGOWAARD - FC Marlène bestaat op 17 mei 2023 exact 50 jaar. De Heerhugowaardse zaalvoetbalvereniging werd in 1973 opgericht door Jaap Molenaar, toenmalig eigenaar van Dancing-Partycentrum Marlène, en kent inmiddels een rijke historie. In 1988 was het Ad Molenaar, zoon van Jaap, die niet alleen de dancing overnam, maar ook het voorzitterschap van de zaalvoetbalclub erbij 'cadeau kreeg'. Wij spraken met Ad over het mooie verleden van de zaalvoetbalgrootmacht.


Molenaar zou de voorzittershamer meer dan 30 jaar hanteren voor hij het in 2020 voor gezien hield, maar uiteraard volgt hij 'zijn club' nog altijd op de voet. Onder het voorzitterschap van Molenaar groeide de club uit van een caféploeg naar een team met niet alleen landelijk aanzien, maar tevens internationaal. 'Ik kan er werkelijk een boek over schrijven over wat er in al die jaren gebeurt is en misschien komt die er ooit nog wel. Mijn vader had de zaak net drie jaar toen het idee ontstond om een zaalvoetbaltak op te richten. In eerste instantie ging het echt om een cafèteam, lekker een potje voetballen met een gezellige nazit in het café was waar het om draaide', aldus Molenaar die zelf in die jaren ook nog voetbalde. 'We hadden toen al een paar herenteams en zelfs een vrouwenteam al was alles vooral recreatief'

Ommekeer

De ommekeer volgde toen Ad Molenaar zelf de voorzittershamer overnam van zijn vader al ging dat geleidelijk. Eind jaren ’90 en aan het begin van deze eeuw werden er steeds meer stappen gemaakt. 'Eigenlijk is de komst van Kenneth Goudmijn, Heerhugowaarder en voormalig profvoetballer, heel belangrijk geweest voor de club. Ik sprak Kenneth ook gewoon aan bij ons aan de bar met de vraag of hij iets wilde betekenen voor de club, bijvoorbeeld als trainer'. Kenneth zei gelijk: 'Dat wil ik wel, maar dan wel met de nodige ambities'. Vanaf toen is het in een stroomversnelling gekomen, net alleen met het eerste team, maar bijvoorbeeld ook met opbouwen van een jeugdopleiding. 'Tussen 1998 en 2002 promoveerden wij van de derde klasse naar de Eredivisie en twee jaar later werd zelfs al de eerste landstitel behaald en tevens de KNVB-beker'. In 2006 en 2009 zou FC Marlène nogmaals landskampioen worden. Inmiddels is de club dus driemaal kampioen van Nederland, zevenvoudig bekerwinnaar en werd vijf maal de Supercup veroverd. Tevens wist de club in 2011 de prestigieuze Benelux-Cup te winnen. Daarnaast leverde de clubs vele internationals af aan de Oranje-teams.

Arena

Legendarisch zijn de vele wedstrijden in een meer dan uitverkochte Sporthal de Horst, maar ook later in De Waardergolf zaten de tribunes regelmatig volgepakt. Ook de buitenlandse Europese wedstrijden staan Molenaar nog vers in het geheugen. In het seizoen 2004-2005 kende de Heerhugowaardse club een ander historisch hoogtepunt door de wedstrijden om de UEFA-CUP af te werken in de Amsterdam Arena alwaar de Spaanse grootmacht El Pozo Murcia een maatje te groot was. 'Persoonlijk zie ik dat nog steeds als een hoogtepunt in de historie van de club, maar ik denk ook graag terug aan de bekerfinale tussen FC Marlène en FC Marlène 2', aldus Molenaar. 'De KNVB deed er alles aan om dat te voorkomen, zelfs tot een rechtszaak aan toe, maar uiteindelijk hebben wij gewoon eerlijk met twee teams de finale weten te bereiken. Het mooie is dat de KNVB direct na die wedstrijd de reglementen heeft veranderd zodat het niet meer mogelijk is dat twee teams van dezelfde club de finale haalden. Het zal dus altijd een historisch hoogtepunt blijven'.

Uiteindelijk besloot Molenaar in 2020 de voorzittershamer neer te leggen en deze taak over te dragen aan Ruud Nolten, maar de voormalige preses is nog altijd een graag geziene gast bij de wedstrijden van zijn club. 'Het is mooi om te zien dat er nog steeds stappen worden gemaakt. Zo speelt FC Marlène tegenwoordig met zowel het eerste mannen- als vrouwenteam op het allerhoogste niveau. Mooi om te zien hoe gedreven die vrouwen zijn en hoe er ook een goede jeugdopleiding staat. Het barst nog steeds van het talent in deze regio en daar moet men het toch van hebben. Als ik terugkijk ben ik vooral trots op de betekenis die FC Marlène heeft voor vele mensen in de regio en dankbaar aan alle vrijwilligers en iedereen die zich heeft ingezet voor de club. Als ik nu op vrijdagavond bij de club kom zie ik vrijwilligers hun beste beentje voorzetten die bij wijze van spreken 35 jaar geleden ook al bij de club kwamen. Dat maakt mij trots. Ik ben meer dan 30 jaar voorzitter geweest, maar had het niet alleen gekund. Ik wil bewust geen namen noemen, want dan ben ik bang dat ik iemand vergeet, maar als ik er eentje uit zou moeten pikken dan is het wel mijn vrouw Carola. Zelf was zij ook overal bij betrokken en anders stond zij altijd klaar als ik weer eens op pad was voor de club'.

Ook over de toekomst maakt Ad Molenaar zich geen zorgen. 'Ik ben trots dat wij al 50 jaar bestaan, maar daar komen er wat mij betreft nog minimaal 50 jaar bij. Je merkt wel dat het zaalvoetbalklimaat is veranderd. Dat komt ook omdat er gewoon veel meer te doen is als vroeger, maar ook nu staan er mensen klaar die zich volledig inzetten voor FC Marlène. We gaan straks in het voorjaar een mooi jubileum vieren, en daarna weer verder om opnieuw historie te schrijven. Daar ben ik van overtuigd.'

PROGRAMMA JUBILEUM

Op vrijdag 28 april viert FC Marlène haar 50 jarig jubileum met een spetterende dag. Men begint met clinics voor de eigen jeugd. Tussen 13:00 en 16:15 geven diverse trainers een leuke clinic. De dag wordt voortgezet om 17:15 uur met een wedstrijd tussen FC Marlène 019 en een team die men spoedig bekend zal maken (gratis entree). Vervolgens speelt het oude kampioensteam van 2008 en 2009 tegen Creators FC. Jongens als Kees Thies en Jeroen Kossen spelen onder leiding van oud-coach Maarten Frankfort tegen youtube kanonnen zoals Enzo Knol, Chahid Sharrak, Vincent Visser en Akkamist. "Let op! wij weten nog niet wie van de Creators FC zullen afreizen naar Sporthal Waardergolf in Heerhugowaard. Entree is 10 euro wat ten goede komt aan het Prinses Maxima Centrum. Onze jeugdleden ontvangen van hun coach een gratis ticket. We sluiten deze dag goed af tijdens een feestavond in grandcafê de Heeren waar al onze oud leden, vrijwilligers, spelers en speelsters (vanaf 019) van harte welkom zijn". De kosten voor deze avond bedragen 35 euro. Dit is inclusief hapjes en drankjes (wijn, bier en fris). Voor 65+ bedraagt de entree 20 euro.

Tickets bestellen kan via www.fcmarlene.nl. En denk erom: VOL = VOL

Dit artikel is eerder verschenen in onze lente-editie van Update.