NEDERLAND - 'Corona raakt ons allemaal', is wellicht één van de meest gebruikte zinnen van het jaar 2020. Of het nu uit de mond van premier Rutte kwam, de lokale burgemeester, de voorzitter van je sportvereniging of je werkgever. Een ieder heeft deze zin in het afgelopen jaar wel voorbij horen komen. En corona raakt niet alleen ons, maar ook onze traditionele feestdagen. Eén ding staat immers vast, het virus houdt geen rekening met Kerstmis. Dat het een kerst wordt dan nooit tevoren staat inmiddels vast, maar het is aan ons allen of wij er evenwel een gedenkwaardige kerst van weten te maken.


Zelfs als je helemaal niets met kerst hebt wordt dit misschien wel je beste kerst ooit. Want ja, ze zijn er nog, de mensen die de feestdagen het liefst zo snel achter de rug hebben. Geen verplichtingen of braaf voor je uit zitten kijken aan tafel bij het hoofd van de familie waar jaarlijks dezelfde flauwe grappen over tafel komen. 'Het enige goede aan de feestdagen is dat we een week vrij zijn, maar het liefst zou ik de hele week in een joggingbroek op de bank liggen Netflixen', is een standaarduitspraak van deze groep. Velen van deze kiezen er ook bewust voor om juist in die dagen te verkassen naar een warm land, maar gezien de toestand in de hele wereld wordt ook dat problematisch, al dan niet afgeraden. Dit jaar kan het echter wel de kerst worden om naar jouw hand te zetten en het in te vullen zoals jij het wilt.

Doch, er is ook die andere groep, die juist met de feestdagen alles op alles zetten om het zichzelf, de familie en een ieder naar de zin te maken, en dat mag dan ook gerust wat kosten. Hierbij ook de liefhebbers die de jaarlijkse wintersportvakantie met kerst als een must zien. Het zal er dit jaar echter ook niet inzitten om tijdens de Aprés-ski met 25 personen over de bar te lopen en mee te brullen met Guus Meeuwis (kedeng-gedeng oe-oe!) en de Glühwein en Stroh-rum zal in eigen kring genuttigd dienen te worden.

Op het moment van dit schrijven -nog voor de persconferentie van 8 december- is het nog niet duidelijk wat er exact mogelijk is, maar het ziet ernaar uit dat het kabinet adviseert om de feestdagen vooral in kleine kring te vieren. De boodschap daarbij zal wel zijn dat niemand kerst in eenzaamheid hoort te vieren..

Hoe doen we dat dan? Een tip is, zeker voor degene die vrij zijn van het werk en die toch absoluut alle familie willen zien, om niet vast te houden aan de traditionele twee kerstdagen, maar het vieren van de geboorte van Jezus Christus (want ja, daar gaat het nog steeds om), over de hele week te spreiden. Wat is er mis mee om vier, vijf dagen lekker in kleine kring te gaan eten en evengoed al je familie te zien? Het enige nadeel zijn de extra feestdagenpondjes, maar ach, daarmee komt het goede voornemen voor 2021 ook weer in beeld. En laten we eerlijk zijn, als je tijdens de kerstdis met 15 personen aan tafel zit dan lukt het toch nooit om iedereen even goed te spreken. Dat lukt echter wel in vier dagen met drie of vier personen.

Om mensen niet het gevoel te geven dat ze deze dagen eenzaam door brengen is het nu juist een mooie tijd om even een half uurtje door te brengen met die verstokte vrijgezel of die weduwe die haar partner al jaren mist. En in deze tijd van digitalisering waarin dit jaar meer online is besteld dan ooit tevoren, is het toch ook mogelijk om net even dat cadeautje te bestellen en te laten bezorgen zodat men weet dat er aan ze gedacht wordt. En waarom zouden we niet net als in vroeger jaren weer eens een handgeschreven kerstkaart sturen naar onze geliefden? Laat weten dat je aan elkaar denkt en er voor elkaar bent!

Uiteraard zijn er nog tal van tips om de kerstdagen op een positieve manier door te brengen. Mocht de horeca nog niet open zijn, steun ze dan en bestel eens een restaurant aan huis voor een heerlijk diner. Maak juist nu je eigen huis extra gezellig met de Top 2000 op de achtergrond, of ga voor een heerlijke kerstwandeling. Mogen er buiten meer mensen dan binnen? Wat te denken van een Winter-bbq? In feite verandert er dus niet veel aan de instelling ten opzichte van voorgaande feestdagen want je moet er nog altijd zelf het beste van maken.

En ja, het is voor onze generatie de meeste gekke tijd die we ooit beleefd hebben, maar leer ook te relativeren en eens te kijken naar onze vorige generaties zoals onze grootouders en overgrootouders. Waar wij negen maanden in de corona-crisis leven hebben zij vijf jaar, met een avondklok, in oorlogstijd geleefd waarin het al een traktatie was als er met kerst eens een gekookt ei op tafel kwam.

Velen van ons hebben dit jaar niet gekregen wat zij graag hadden willen hebben, maar wel leren waarderen wat ze reeds hebben, en dat is een groot goed. Geniet van het leven en van elkaar en laten we er gedenkwaardige feestdagen van maken die hopelijk in 2021 weer normaal en vooral in goede gezondheid zullen verlopen.

Merry Christmas!

NB: Dit artikel verscheen afgelopen week in onze papieren versie "update" welke huis aan huis werd geleverd in het HAL-gebied.