HEERHUGOWAARD - Autoverkeer rijdt te hard op de Westtangent, tussen de N242 (Westerweg) en het kruispunt Zuidtangent. Hier wil het college van gemeente Dijk en Waard iets aan doen. Daarom gaat de gemeente in het najaar de rijbanen van de weg versmallen. Hiermee wil de gemeente bereiken dat de snelheid van het verkeer omlaag gaat, naar de maximale toegestane snelheid van 50 km/u, maar dat het autoverkeer wel blijft doorstromen.


In 2020 zijn de verkeerslichten al zo afgesteld dat als je hier 50 km/u rijdt – de maximale toegestane snelheid – dat de verkeerslichten rechtdoor dan achtereenvolgens 'groen' geven. Dit wordt ook wel de 'groene doorgang' genoemd. Toch heeft deze eerder genomen maatregel niet het gewenste effect op het rijgedrag. Er wordt nog steeds te hard gereden.

De gemeente verwacht daarom met een extra maatregel, het versmallen van de rijbanen, de snelheid van auto's en vrachtverkeer te verlagen. Ook komen er duidelijkere markeringen. Doordat de twee rijstroken in beide richtingen behouden blijven, blijft de doorstroming op de weg goed.

Bereikbaarheid
Bij de werkzaamheden om de Westtangent te versmallen, wordt rekening gehouden met de bereikbaarheid van Dijk en Waard. In het najaar 2023 komen tijdelijke versmallingen op de Westtangent, als de werkzaamheden aan het kruispunt Zuidtangent-Westtangent klaar zijn. Tijdens de aanleg van de spooronderdoorgang in 2024-2026 is de Westtangent een van de omleidingsroutes. Als de spoortunnel klaar is, wordt gekeken naar een permanente aanpassing van de Westtangent.