KOGGENLAND - Of u nu een nieuw paspoort nodig hebt, gaat verbouwen, een evenement organiseert of ondersteuning nodig hebt bij zaken die u niet zelf kunt regelen: u wilt graag goed geholpen worden door uw gemeente. 

En om u nóg beter van dienst te zijn, is de gemeente Koggenland een traject gestart waarin alle medewerkers getraind worden om verbetering aan te brengen in de dagelijkse dienstverlening.

Burgemeester Posthumus: “De overheid is er niet zomaar. Dingen die in de samenleving moeten gebeuren, moeten zo goed mogelijk gebeuren. Als overheid stellen wij grenzen en grijpen wij in waar nodig. Maar wij helpen mensen ook. Zo leveren wij diensten die onze inwoners helpen hun plannen concreet te maken. Wij zijn er voor de ondernemer die klem zit met uitbreidingsplannen, voor ouders met zorgen over een kind, voor inwoners die willen verbouwen of voor iemand die eenzaam is. Ook als het gaat om bekende zaken als de uitgifte van een paspoort of rijbewijs of de aanvraag van een bouwvergunning, moet de gemeente goed werk verrichten. De overheid kunt u zien als een smeermiddel, wij zorgen dat alles goed verloopt.“

Samenwerken

“Mensen hebben de overheid niet altijd nodig, maar àls ze de overheid nodig hebben, dan moet dat goed verlopen. Wij maken geen producten, maar leveren diensten. De dienstverlening van de gemeente is een middel voor inwoners om hun plannen en wensen waar te maken. Beide partijen zijn nodig om de dienstverlening tot stand te brengen: de inwoner of ondernemer aan de ene kant en de gemeente aan de andere kant. Aan beide kanten moet kwaliteit geleverd worden. Als gemeente moeten wij duidelijk zijn over wat mensen van ons kunnen verwachten, helder zijn in de mogelijkheden maar ook in de onmogelijkheden. Hierbij is het belangrijk om goed te luisteren en mee te denken. Mensen moeten begrijpen waarom iets wel of niet kan. Aan de andere kant moet de inwoner of ondernemer een duidelijke vraag stellen. Op een onscherpe vraag volgt immers vaak een onscherp antwoord.”

Persoonlijk contact blijft belangrijk

De maatschappij verandert in rap tempo en de lokale overheid dus ook. Burgemeester Posthumus: “De dienstverlening binnen gemeenteland verandert en dat kunt u merken. U kunt meer zaken digitaal regelen. Voor zaken als een rijbewijs, paspoort of uittreksel kunt u nog steeds binnenlopen. Maar voor ingewikkeldere onderwerpen maken wij graag een afspraak. Gaat u aanbouwen? Maak dan een afspraak, dan kunnen wij met u meedenken. Heeft u thuis problemen? Neem dan contact op met ons Zorgteam, dan organiseren we een gesprek bij u thuis of in het gemeentehuis.”

Welkom

Wij vinden het belangrijk dat mensen zich welkom voelen bij hun gemeente, dat ze zich gehoord voelen. “Wij zijn geen tegenstander van elkaar, maar een medespeler. Deze ervaring moeten wij tot stand brengen bij onze inwoners en ondernemers. Wij zijn ons ervan bewust dat we hier nog stappen in kunnen maken. Dingen kunnen soms ook anders. Daarom zijn wij dit traject gestart”, aldus Burgemeester Posthumus. “En ook als burgervader, boegbeeld en handhaver zal ik kritisch naar mijzelf kijken. Ik probeer er te zijn voor mensen, iemand zo goed mogelijk te helpen, te luisteren naar iemands verhaal. Ik verwijs mensen naar de juiste persoon of koppel mensen aan elkaar.”