HEERHUGOWAARD - Afgelopen vrijdag 3 juli heeft burgemeester Bert Blase alsnog de zeven koninklijke onderscheidingen uitgereikt, die eerder de vrijdag voor Koningsdag bekend zijn gemaakt. Toen, op vrijdag 24 april, was het vanwege de coronamaatregelen nog niet mogelijk om de lintjes uit te reiken. Blase verraste de Heerhugowaardse gedecoreerden die dag wel door middel van een videogesprek.


Afgelopen vrijdag kregen de zeven personen alsnog de onderscheidingen uitgereikt op het Heerhugowaardse gemeentehuis. Nadat Blase een ieder had toegesproken werden de lintjes opgespeld door een naaste van de gedecoreerde. Een video-opname van de toespraak van de burgemeester is te bekijken op de Facebookpagina van de Gemeente Heerhugowaard.


In Heerhugowaard kregen zes inwoners de onderscheiding Lid in de Orde van Oranje-Nassau en één inwoner de onderscheiding Ridder in de Orde van Oranje-Nassau.

De gedecoreerden:

De heer drs. J.B.M. (Jan) Wegdam (82 jaar)
Onderscheiding: Ridder in de Orde van Oranje-Nassau

De heer Wegdam was van 1973 tot 1988 voorzitter van Stichting Medisch Centrum 'De Schoof', van 1977 tot 2017 lid van de Rotary Heerhugowaard en Langedijk en van medeoprichter en van 1996 tot 2017 voorzitter en later bestuurslid van de Stichting Medische Hulp Ghana.

De heer J.P.H.M. (John) Beelen (75 jaar)
Onderscheiding: Lid in de Orde van Oranje-Nassau

De heer Beelen was van 1980 tot 2012 penningmeester en vrijwilliger bij de Visvereniging HSV-VIOD en van 2010 tot 2018 vrijwilliger bij de Stichting Hortus Bulborum te Limmen.
Hij is nog actief in de volgende vrijwilligersfuncties:

 • Sinds 1995 als bestuurslid van de Stichting Hulp Voor Minder Validen (HVMV) Heerhugowaard en de Vereniging Vrienden HVMV.
 • Sinds 2002 collectecoördinator voor het Fonds Gehandicaptensport.
 • Sinds 2008 penningmeester van de Philatelistenvereniging Heerhugowaard.

Mevrouw M. (Marianne) Lakeman-de Graaf (77 jaar)
Onderscheiding: Lid in de Orde van Oranje-Nassau

Mevrouw Lakeman was van 1978 tot 2014 actief als vrijwilliger en bestuurslid bij de Handbalvereniging Tornado Heerhugowaard. Van 2014 tot 2019 was zij taalcoach bij de Stichting Taalwerkgroep Heerhugowaard waar zij lessen in de Nederlandse taal gaf aan migranten en hen voorbereidde op het inburgeringsexamen.
Zij is nog steeds actief in de volgende vrijwilligersfuncties:

 • Sinds 1975 is zij vrijwilliger bij het Nederlandse Handbal Verbond. Zij leidde scheidsrechters
 • en trainers op en nam PVB-examens af tot op het hoogste niveau. Thans is zij nog actief als rapporteur van scheidsrechters.
 • Sinds 1985 is zij vrijwilliger bij het Hollands Kaasmuseum Alkmaar. Zij draait daar kassadiensten, houdt toezicht, geeft rondleidingen en ontvangt groepen.

De heer G.T.M. (Ad) Molenaar (59 jaar)
Onderscheiding: Lid in de Orde van Oranje-Nassau

De heer Molenaar is eigenaar van Partycentrum Marlène in Heerhugowaard en sinds 1988 voorzitter van de zaalvoetbalvereniging FC Marlène. Onder zijn leiding groeide de FC Marlène uit van kleine caféclub tot een bekende vereniging die sinds 2002 uitkomt op het hoogste landelijk niveau, de eredivisie.
Ook is hij sinds 2000 organisator van de Vrijmarkt Koningsdag op het Raadhuisplein.

De heer J.M. (Jos) Mooij (68 jaar)
Onderscheiding: Lid in de Orde van Oranje-Nassau

De heer Mooij heeft zich sinds 1977 in diverse functies ingezet voor R.K. Parochie Heilig Hart van Jezus Heerhugowaaard De Noord.
Ook was hij medeoprichter en bestuurslid van de jongerenvereniging Kongroe Tjus, medeoprichter en bestuurslid van de Stichting GV4 in De Noord die jaarlijks de volksspelen in De Noord organiseert, medeoprichter en bestuurslid van de Tennisvereniging Noordend, vicevoorzitter van de cultureel-maatschappelijke vereniging 'Het Jongeheerenconvent', vrijwilliger bij het dorpsblad Contact en vrijwilliger bij de Pinkstergemeente 'Sjaloom' te Heerhugowaard waar hij vluchtelingen en asielzoekers helpt met taalles en andere vraagstukken.

De heer P.W. (Pieter) van der Ploeg (76 jaar)
Onderscheiding: Lid in de Orde van Oranje-Nassau

De heer Van der Ploeg was van 1990 tot 2018 softbalcoach, scheidsrechter en trainer bij de Honk- en Softbalvereniging B.C. The Herons.
Hij is nog steeds actief in de volgende vrijwilligersfuncties:

 • Sinds 2000 als vrijwilliger bij het Amateur Wijn- en Biermakersgilde 't Groene Waard te Heerhugowaard (daar was hij tot 2016 secretaris).
 • Sinds 2000 als secretaris en assistent-dirigent bij de Vereniging Barbershop Singing Heerhugowaard.
 • Sinds 1999 als vrijwilliger bij de Stichting Avond4daagse Heerhugowaard.
 • Sinds 2008 als secretaris (sinds 2018) van en lid van de Activiteitencommissie bij de VvE Hemelboog Binnen in Heerhugowaard.

De heer F.G. (Frans) Terwel (60 jaar)
Onderscheiding: Lid in de Orde van Oranje-Nassau

De heer Terwel is sinds 1994 voorzitter van de Christelijke Gereformeerde Kerk De Ontmoeting in Broek op Langedijk. Daar is hij ook koster, voorganger en ouderling.

 • Sinds 2007 is hij vrijwilliger bij en secretaris (2007-2012) van de Stichting Jemima te Wierden. De stichting richt zich op het verlenen van zorg aan mensen met een verstandelijke beperking op de Westelijke Jordaanoever.
 • Sinds 2014 is hij vrijwilliger bij en voorzitter van de Stichting Stadspastoraat te Alkmaar.
 • Betrokkene ondersteunt bij de ontmoetingsplek het Aanloophuis De Steiger.
 • Sinds 2015 is hij vrijwilliger bij en secretaris van het Interkerkelijk koor Columba (40 leden) te Broek op Langedijk.
 • Sinds 2018 is hij vrijwilliger bij en voorzitter (jan 2019) van de Stichting Namaste. De stichting zet zich in voor het verkrijgen van financiële ondersteuning voor de educatie van kinderen in tehuizen in India.