DIJK EN WAARD - Burgemeester Maarten Poorter heeft per direct een bedrijfspand op bedrijventerrein De Zandhorst en een woning voor een half jaar gesloten. Dit gebeurde nadat de Friese recherche zeven mannen heeft aangehouden in een onderzoek naar de productie van verdovende middelen. De aanhoudingen vonden plaats in Zaandam en Heerhugowaard. Na de aanhoudingen zijn de woningen van de verdachten en diverse andere panden doorzocht, waarbij agenten in Heerhugowaard dus stuitten op een drugslab. Er is beslag gelegd op contant geld, vermogen en verschillende goederen, waaronder bankrekeningen, een 'cryptowallet' en garageboxen. Ook werden er voertuigen, vuurwapens, verdovende middelen, mobiele telefoons, luxegoederen en andere gegevensdragers voor onderzoek in beslag genomen. Het rechercheonderzoek naar de productie van verdovende middelen startte na een anonieme melding. Bij de aanhoudingen en doorzoekingen gisteren werkten politieagenten van de Eenheid Noord-Nederland samen met collega's uit Noord-Holland en van de Landelijke Eenheid.

Drugslab aangetroffen

Tijdens het onderzoek stuitten de agenten in de Einsteinstraat in Heerhugowaard op een drugslab. Er werden grondstoffen voor synthetische drugs aangetroffen, maar ook materialen die wijzen op de productie van drugs. Het vermoeden bestaat dat in het pand daadwerkelijk drugs werden geproduceerd. De Landelijke Faciliteit Ontmantelen (LFO) onderzoekt de locatie. Het lab zal ontmanteld worden.

Ondernemersklimaat

Het sluiten van dit bedrijfspand en woning is bedoeld om de criminele activiteiten te stoppen, om een einde te maken aan overlast, de veiligheid te waarborgen en de aanloop van criminelen te stoppen. Maarten Poorter: "We willen een duidelijk signaal geven waarom we een pand sluiten. Het pand wordt zichtbaar 'aangeplakt' en we communiceren deze sluiting daarom ook actief naar onze inwoners en ondernemers." De gemeente Dijk en Waard is een groeigemeente, ook als het gaat om bedrijven en ondernemers, en kent een goed ondernemersklimaat. Burgemeester Maarten Poorter wil dat graag zo houden: "We investeren in de gezamenlijke aanpak in de kwaliteit van onze bedrijventerreinen en daar hoort ook een gezamenlijke aanpak van ondermijning en criminaliteit bij."

Meld misdaad anoniem

Zowel politie als de burgemeester roepen inwoners en ondernemers op om vermoedens van misdaad of criminele activiteiten te melden. "Elke melding wordt uiterst serieus behandeld en leidt in veel gevallen tot het herstellen of handhaven van de orde. Dat is in een ieders belang." Heeft u informatie die kan helpen bij dit onderzoek, deelt u deze alstublieft met de politie via 0900-8844 of via meldmisdaadanoniem.nl.