GEMEENTE KOGGENLAND -  Op maandag 29 mei heeft burgemeester Posthumus een bedrijfspand gesloten in Obdam, omdat hier een hennepkwekerij met ruim 250 planten is aangetroffen. Het pand is ontruimd, de sloten zijn vervangen en de deuren blijven voorlopig dicht. Er zijn twee verdachten in deze zaak aangehouden.

In het bedrijfspand in Obdam trof het hennepteam van de politie een hennepkwekerij met maar liefst 261 hennepplanten aan. Burgemeesters zijn bevoegd om panden waar sprake is van de in- en uitvoer van drugs, de vervaardiging, de verkoop, het bezit én het vervoer van drugs te sluiten. In Koggenland wordt bij een eerste overtreding van de Opiumwet meestal onmiddellijk gesloten.

Burgemeester Posthumus: “In mijn gemeente tolereer ik geen drugshandel. Handel, zowel soft- als harddrugs, is in alle gevallen verboden. Als gemeente handhaven wij hier dan ook op. Als een bedrijfsgebouw, schuur of woning wordt gebruikt voor het maken of handelen in drugs, treden wij hard op. Met het sluiten van drugspanden maken wij een einde aan de drugscriminaliteit in ons gemeente, de daarmee bijkomende gevaren en overlast voor onze inwoners en hopen we herhaling van hennepteelt te voorkomen. Dit pand heb ik voor drie maanden gesloten.”

Wanneer een pand sluiten

Als er meer dan de toegestane gebruikershoeveelheid, dus meer dan 5 gram softdrugs of 0,5 gram harddrugs, in een pand wordt aangetroffen gaat burgemeester Posthumus over tot sluiting. Het pand wordt dan tenminste voor drie maanden gesloten, maar kan in de ergste gevallen leiden tot een sluiting van 16 maanden. Burgemeester Posthumus: “Het  lijkt een snelle manier om veel geld te verdienen, maar door de samenwerking met onze partners en de alertheid van onze bewoners is de kans om gepakt te worden groot. Niet alleen word je je huis uitgezet, ook riskeer je een geldboete die kan oplopen tot in de duizenden euro’s of zelfs een gevangenisstraf. Redenen genoeg om je niet bezig te houden met drugscriminaliteit in onze gemeente.“

Meld verdachte situaties

Is er sprake van een verdachte situatie in uw buurt? Meld dit bij de politie via 0900 - 8844 of bel Meld Misdaad Anoniem via 0800 - 7000.