HEERHUGOWAARD/LANGEDIJK - Op maandag 19 augustus start buurtbus 407. Deze rijdt voortaan tussen Heerhugowaard en Langedijk. De buurtbus start op het NS-station en gaat via de Nijverheidsstraat en Zeppelinstraat in Heerhugowaard over de Langebalkbrug naar Langedijk. Hier doet de buurtbus nieuwe haltes aan bij de begraafplaats Oostertocht, zwembad Duikerdel en de Tulpenstraat. Vervolgens gaat de route via de bestaande haltes in de Voorburggracht naar winkelcentrum Broekerveiling in Broek op Langedijk en keert via de Uitvalsweg terug naar het NS-station in Heerhugowaard. In de middag wordt dezelfde route in omgekeerde volgorde gereden.

Reizigers kunnen van maandag tot en met vrijdag opstappen tussen 07.30 en 17.30 uur. De bus gaat twee keer per uur en betalen gebeurt met de OV-chipkaart.

Samenwerking maakt directe verbinding Heerhugowaard en Langedijk mogelijk
Buslijn 407 is in het leven geroepen om het wegvallen van buslijnen 150 en 10 te compenseren. Deze werden in juli vorig jaar stopgezet, omdat er te weinig gebruik van werd gemaakt. Het aantal reizigers was wel voldoende om de mogelijkheid van een buurtbus te verkennen.

Aanleiding om de buurtbus te starten was mede een motie in de gemeenteraad van Langedijk. De gemeenteraad vroeg om te onderzoeken of een buslijn tussen Langedijk en Heerhugowaard mogelijk is. Daarin hebben de gemeenten Langedijk en Heerhugowaard, lokale vervoersvereniging HugoHopper, provincie Noord-Holland en vervoerder Connexxion elkaar gevonden. Ook het Rocov-NH (commissie die opkomt voor de belangen van de reizigers) heeft meegedacht en advies gegeven.

Blij met vrijwilligers
Alle betrokken organisaties spreken hun waardering uit voor de vele vrijwilligers die zich hebben aangemeld. Het is de vervoersvereniging Heerhugowaard gelukt om voldoende vrijwilligers te vinden om de bussen te bemensen met chauffeurs. Zonder voldoende vrijwilligers kan de buurtbus niet bestaan. Wethouder Nils Langedijk van Langedijk en Annette Valent van Heerhugowaard zijn blij met deze verbinding tussen de beide gemeenten. Langedijk: “Veel mensen zijn afhankelijk van openbaar vervoer en het is geweldig dat dit met medewerking van velen tot stand is gekomen”. Valent vult aan: “Deze busverbinding is belangrijk, ook omdat mensen met behulp van deze lijn makkelijker andere mensen kunnen ontmoeten.”

Buurtbus belangrijk voor provincie
Buurtbussen rijden al jaren als extra dienst naast het reguliere busvervoer dat door de provincie Noord-Holland wordt aangeboden. Buurtbussen zijn een openbare vervoersdienst die op vrijwillige basis wordt aangeboden dóór mensen uit de regio, vóór mensen uit de regio. De provincie financiert de buurtbussen en verleent jaarlijks subsidie aan de verenigingen. Daarnaast voert Connexxion, de huidige concessiehouder in de Noord-Hollandse gebieden, onderhoud uit aan de buurtbussen en ondersteunt de verenigingen in hun dagelijkse uitvoering. Buurtbus 407 wordt de 12e buurtbus die gaat rijden in Noord-Holland. Deze vervoersvorm is echter voor een groot deel afhankelijk van de inzet van vrijwilligers. Deze zijn in toenemende mate moeilijker te vinden.

De provincie wil deze trend ombuigen door samen met andere verenigingen strategieën te bedenken om vrijwilligers aan de buurtbus te binden.

Wethouders en gedeputeerde nemen buslijn in gebruik
Op vrijdag 23 augustus nemen wethouders Nils Langedijk (Langedijk), Annette Valent (Heerhugowaard), gedeputeerde Adnan Tekin en vicevoorzitter Piet Kerkvliet (vervoersvereniging) de buslijn officieel in gebruik. De openingshandeling vindt plaats in Heerhugowaard: op het Stadsplein, tegenover het kantoor van de vervoersvereniging (Middenwaard 127) en start om 10.00 uur.