HEERHUGOWAARD - Commissaris van de Koning in Noord-Holland, Arthur van Dijk, brengt woensdag 7 juli een ambtsbezoek aan gemeente Heerhugowaard. Tijdens zijn bezoek spreekt hij met het college van burgemeester en wethouders, maakt hij aan de hand van een spel kennis met Heerhugowaard, gaat hij in debat met jongeren en spreekt hij met de gemeenteraad. Het bezoek van de commissaris is vanaf 13.50 uur voor iedereen via een livestream op het YouTube-kanaal van gemeente Heerhugowaard te volgen (of achteraf terug te kijken). Ga hiervoor naar https://www.heerhugowaard.nl/bezoekcommissaris

Heerhugowaard afficheert zichzelf als de stad van kansen. De Commissaris krijgt tijdens zijn ambtsbezoek de kans om op speelse wijze te ontdekken en te ondergaan wat dit motto inhoudt.

Het bezoek begint met een gesprek met het college van burgemeesters en wethouders. Vanaf 13.50 uur is het ambtsbezoek via een livestream te volgen. De commissaris rijdt dan naar het gemeentehuis aan het Parelhof waar hij om 14.00 uur door de burgemeester wordt ontvangen.

Ambtsbezoekspel

Actuele onderwerpen als 'horeca in coronatijd' en 'innovatie en duurzaamheid in het Altongebied' zullen aan de hand van een spelvorm aan de orde komen. Ook via de livestream kan het spel gevolgd worden. Er wordt niet alleen teruggekeken op een intensieve coronatijd, maar er wordt ook gekeken naar de toekomst, zoals bij een Stad van Kansen past.

Jongeren en democratie
Na een korte pauze, met een optreden van talenten uit de Heerhugowaardse talentenshow Grote Prijs, zullen de Commissaris van de Koning en de burgemeester spreken met jongeren, onder leiding van cultuurverbinder Jasmijn van Vliet. De jongeren hebben zich in filmpjes met leeftijdgenoten voorbereid en leggen de Commissaris en de burgemeester een aantal dilemma's voor. Dit vormt tevens het startschot voor de Heerhugowaardse deelname aan de landelijke pilot 'Democratie en jongeren' van de VNG, waar de gemeente Heerhugowaard als één van de zes gemeenten in Nederland voor is aangewezen.

Gesprek met de raad

Rond 15.45 uur ontmoet de heer Van Dijk de gemeenteraad. Hij gaat met de Heerhugowaardse raadsleden in gesprek over uiteenlopende onderwerpen, waaronder 'democratische vernieuwing en participatie', de regionale samenwerking waaronder jeugdzorg en de fusie van Heerhugowaard met Langedijk. Na de raadsbijeenkomst, die eindigt om 16.45 uur, wordt het ambtsbezoek afgesloten.