HEERHUGOWAARD - Jongeren uit Heerhugowaard tussen de 14 en 29 jaar kunnen hun ideeën voor de gemeente laten horen in een zelfgemaakte korte vlog en hebben op deze manier een actieve rol in de toekomst van hun eigen woonplaats. De video's zijn onderdeel van de online wedstrijd genaamd het Vlogfestival, een initiatief van de gemeenteraad van Heerhugowaard.

Het Vlogfestival is een online wedstrijd waarbij jongeren uit de gemeente Heerhugowaard worden uitgedaagd om zelf een vlog te maken over wat zij belangrijk vinden in hun gemeente. De gemeenteraad heeft deze wedstrijd in het leven geroepen met het oog op de gemeenteraadsverkiezingen van maart 2018. Op deze manier wil de gemeente de verschillende onderwerpen in kaart te brengen die leven onder de jonge inwoners zodat er adequaat en actief geluisterd kan worden naar hun ideeën.

Jongerenburgemeester

De uiteindelijke winnaar van het Vlogfestival komt de eervolle titel van jongerenburgemeester toe. Niet alleen ontvangt de winnaar een symbolische €1500,- die wordt besteed aan het daadwerkelijk uitvoeren van het idee, ook krijgt hij/zij €250,- aan prijzengeld. Daarnaast krijgt de winnaar het privilege om samen met de burgemeester een stemlokaal te openen tijdens de gemeenteraadsverkiezingen in maart, mag hij/zij de burgemeester vergezellen bij een nog nader te bepalen officiële aangelegenheid of evenement voor jongeren en is de kersverse jongerenburgemeester welkom tijdens bijeenkomsten van de jongerenraad. Niets moet, de winnaar heeft zelf de keuze in hoeverre hij/ zij hieraan mee wilt doen.

Scholenproject

Ondanks alle inspanningen van de gemeenteraad tot dusver lijkt de jeugd uit Heerhugowaard slechts mondjesmaat tot vloggen over te gaan. Jongeren hebben wel van het Vlogfestival gehoord en vinden het een zeer goed initiatief, maar zelf een korte video maken lijkt ondanks de mooie prijzen, toch een opgave. Op de website www.vlogfestival.nl zijn tot dusver slechts enkele aanmeldingen binnen gekomen. 'Wie slim is maakt juist nu een leuke vlog, de kans dat jouw idee wint is erg groot doordat er nog niet veel concurrentie is', aldus de gemeenteraad. Op een aantal scholen heeft de gemeenteraad een lesprogramma ontwikkeld, waarbij het Vlogfestival in de klas onder de aandacht wordt gebracht. Op het Huygens College kan er vrijwillig worden gekozen om tijdens de projectweek op vlogsafari te gaan met een professionele vlogster die samen met de leerlingen video's gaat maken over thema's die belangrijk worden gevonden. De online wedstrijd is daarnaast ook toegankelijk voor de oudere doelgroep vanaf 18 jaar, die al wel stemrecht heeft.

Influencers

Behalve contentmaker Lindsey van Loon, worden ook andere influencers ingezet om het belang van de invloed die je als jongeren hebt in je eigen stad te benadrukken. Zo maakte ex-rapper en inwoner van Heerhugowaard Patrick El Manouar een vlog met spray-paint kunstenaar Riff Walberg om aandacht te vragen voor creatieve expressie voor jongeren in Heerhugowaard. 'Wij willen juist de allochtonen en lager opgeleide jongeren oproepen om mee te doen aan het Vlogfestival. Politiek is van ons allemaal en wij hebben allemaal een gelijke stem. Het maar overlaten aan de jongeren die al in een leerlingenraad zitten of al een bovengemiddelde interesse hebben in de lokale politiek vind ik te makkelijk. Dan moet je ook niet zeuren als er dingen niet naar je zin zijn', aldus Patrick El Manouar. Lokale vloggers Bas en Ricky van Youtube kanaal GenialeVrienden belichten het thema milieu en zo zijn er nog een aantal influencers die de discussie binnen een bepaald thema op gang proberen te brengen. Hun vlogs zijn te bekijken op de Facebook pagina of op de website van het Vlogfestival.

'Voor jongeren onder de achttien, zij die dus nog geen stemrecht hebben, is het een uitgesproken kans om invloed uit te oefenen binnen de eigen gemeente', aldus burgemeester Blase. 'Het is voor ons belangrijk te weten wat er bij deze jongeren speelt, zodat wij hierop kunnen inspelen en keuzes kunnen maken die voor jongeren belangrijk zijn', voegt dhr. Blase hieraan toe.

De inzendingen van de jonge inwoners van Heerhugowaard zullen worden beoordeeld door een professionele jury en de deelnemers worden feestelijk ontvangen op 26 november in het jongerencentrum Kompleks in Heerhugowaard. Op deze middag is er naast muziek ook de mogelijkheid om inhoudelijk mee te denken over de verschillende thema's en hierover met elkaar in gesprek te gaan door plaats te nemen aan de hiervoor speciaal ingerichte 'thematafels'. De ideeën voor de toekomst van Heerhugowaard die op de middag zelf worden opgehaald, worden ook meegenomen door de gemeente.