HEERHUGOWAARD - De gemeente Dijk en Waard werkt aan een nieuw plan voor woonwijk Oostrand. Deze wijk komt tussen de Oostelijke Randweg en het kanaal, bij onder andere de kinderboerderij, moskee en tennisvereniging in Noord- en Zuid-Scharwoude. Woensdag 25 juni werd een inloopbijeenkomst gehouden in De Binding. Hier werden de plannen gepresenteerd, konden vragen worden gesteld aan medewerkers van de gemeente en konden opmerkingen en wensen worden genoteerd.
Na een intensief traject ligt er nu een uitgewerkt plan
Wethouder Nils Langedijk verwelkomde de aanwezigen: “We zijn blij dat we eindelijk de plannen voor Oostrand Noord- en Zuid Scharwoude kunnen presenteren. Na een intensief traject ligt er nu een uitgewerkt plan. Dat betekent ook: nu doorpakken. We willen snel beginnen. Wat mij betreft start de bouw vanaf het eerste kwartaal in 2027. Maar daarvoor moeten we nog wel een aantal stappen zetten. We zijn er nog niet. In deze fase kunnen we nog dingen aanpassen. Straks, bij het bestemmingsplan, is dat lastiger. Dus laat vooral weten wat u vindt. Dan maken we samen het plan nóg beter.”
600 woningen
In de nieuwe wijk Oostrand komen ongeveer 600 woningen, voor jong en oud. Met een mix van rijwoningen, appartementen en vrijstaande huizen. Met het ontwerp van de verschillende woontypes wordt rekening gehouden met het dorpse karakter. De indeling van het plan ligt nog niet helemaal vast. Dat wordt nog verder uitgewerkt met de architecten en projectontwikkelaars in het gebied. Wel ligt na vaststelling van het masterplan de hoofdstructuur vast van wegen-, paden- en waternet.
Stoer en dorps
Nils Langedijk: “We hebben gekozen voor een wijk die stoer en dorps is. Dorps spreekt voor zich, maar het stoere zit wat ons betreft in de aanpak van groen, water en mobiliteit. Door de wijk heen loopt het Doesenpad, een wandel-fietsverbinding die de verschillende buurten van de wijk met elkaar verbindt. Er is een fijnmazig wandelnetwerk. In de straten staan geen auto's geparkeerd, zodat kinderen veilig kunnen spelen en je je buren kunt ontmoeten Dit maakt het de ideale wijk voor jongeren die willen starten, alleenwonenden, gezinnen die een fijne plek zoeken om kinderen op te laten groeien en ouderen die comfortabel willen wonen in een wijk die vertrouwd aanvoelt.
Parkeren doen we anders
Omdat er zo veel woningzoekenden zijn – jong én oud, willen we veel huizen bouwen in De Oostrand NZS. Dat vraagt om slimme keuzes. Wethouder Nils Langedijk: “Bijvoorbeeld met verkeer en parkeren. Dat klinkt spannend, maar het valt mee. De vrijstaande huizen en twee-onder-een-kappers hebben parkeermogelijkheid op het eigen erf. Eigenaren van rijwoningen parkeren de eerste auto dichtbij huis in parkeerhofjes. Een tweede of derde auto parkeer je in één van de twee buurtparkeerhubs in de wijk. Eigenaren van appartementen en alle bezoekers parkeren de auto in de buurtparkeerhubs. Er blijven voor de verenigingen een aantal plaatsen in de openbare ruimte, daarnaast kunnen zij ook gebruik maken van de hubs. Voor mindervaliden komen oplossingen nabij de woning. Zo blijft er ruimte over voor groen, om te lopen, fietsen en buitenspelen. En om straks te kunnen varen door de wijk. Dankzij deze aanpak kunnen we 200 woningen extra bouwen, zonder dat we hoeven inleveren op kwaliteit. Dat vind ik een mooie prestatie.”
Groen en ruimte om elkaar te ontmoeten
De nieuwe wijk wordt groen, waterrijk en veilig. Er komt veel ruimte om te wandelen, fietsen en buiten te spelen. Ook komen er hofjes met deels gezamenlijke tuinen, speelplekken en plekken om elkaar te ontmoeten. Denk aan brede stoepen met bankjes of maak een praatje met je buren in de extra brede portieken van de appartementgebouwen.
Doorvaarbaar
Varen is een belangrijk thema in Noord- en Zuid-Scharwoude. In de Oostrand worden nieuwe vaarroutes aangelegd en door middel vaneen overhaal kunnen boten van het lage water naar het doorvaarbare peil. De mogelijkheid voor een overhaal naar het kanaal wordt onderzocht. Daar is in het plan ruimte voor gereserveerd Ook wordt er een haventje gecreëerd waar mensen hun boot kunnen aanleggen.
Wonen en leven in balans
Oostrand wordt een wijk waar wonen, natuur, bewegen en ontmoeten samenkomen. 70% van de woningen wordt betaalbaar. Ook komt er ruimte voor een nieuwe basisschool, kinderdagverblijf, huisarts en ontmoetingsruimte. De bestaande verenigingen in het gebied blijven zoveel mogelijk behouden. “Met de bmx-vereniging en de hondenschool zijn we in gesprek over verplaatsing naar een andere locatie, en ook het tuincentrum heeft besloten te gaan stoppen, maar verder blijft iedereen op dezelfde plek.”
Luisteren naar wensen
Tijdens de inloopbijeenkomst konden inwoners het plan bekijken, vragen stellen en suggesties delen. Veel bezoekers reageerden positief op het groene karakter, de vaarroutes en het idee van autovrije straten. Het masterplan is een uitwerking van het participatietraject uit 2022 en 2023. Daaruit kwamen belangrijke wensen van inwoners, zoals: zet vaart achter de bouw, behoud de aanwezige verenigingen in het gebied, zorg voor veel groen, creëer vaarmogelijkheden en goede speelplekken. “We hebben echt geluisterd. De wijk is ontworpen op basis van ideeën uit de buurt”, aldus wethouder Langedijk.
Samen plannen maken
Het plan is nog niet helemaal klaar. Juist nu kunnen inwoners nog reageren. De gemeente hoort graag uw ideeën, wensen en zorgen. Op basis van het masterplan wordt het omgevingsplan (voorheen bestemmingsplan) gemaakt; dan is wijzigen moeilijker. Woensdagavond zijn al veel ideeën gedeeld. De gemeente hoort graag wat u goed vindt en wilt meegeven. Kijk hier voor meer informatie of mail naar deoostrandnzs@dijkenwaard.nl.