NOORD HOLLAND - Gisteravond, 2 mei, vond in De Balie in Amsterdam een debat plaats met de titel Burgemeester in oorlogstijd.

De bijeenkomst is georganiseerd door de Balie, de provincie Noord-Holland en het Nationaal Comité 4 en 5 mei. Op basis van het essay Dilemma’s van gezagsdragers in zware tijden (download, pdf 785 kB), geschreven door NIOD-onderzoeker Peter Romijn, komen diverse stellingen aan de orde. Hierover gaat het debat tussen commissaris van de Koning Johan Remkes, Haarlem-burgemeester Jos Wienen en Gerdi Verbeet, voorzitter Nationaal Comité 4 en 5 mei.

Opstappen of aanblijven?

Grote tegenstellingen zijn er niet tussen de 3. De situatie van de Tweede Wereldoorlog verschilt ook teveel van de huidige werkelijkheid om een goed antwoord te geven op de vraag: wat moet je als burgemeester doen in oorlogstijd, opstappen of aanblijven en je positie gebruiken om erger te voorkomen?

Johan Remkes is stellig: "In het algemeen dient een bestuurder de regelgeving na te leven. Als de eigen opvattingen in strijd zijn met besluiten die via de democratische weg zijn genomen, dan is er maar 1 antwoord: ontslag nemen."

Burgemeester Jos Wienen sluit zich hierbij aan, maar durft zich nog wel te wagen aan: "Je kunt ook aanblijven en in alle openheid kritiek leveren om de maatschappelijke discussie aan te zwengelen."

Asielzoekersbeleid

Tijdens het debat wordt lang stilgestaan bij het asielzoekersbeleid, waarin sommige burgemeesters tegen het regeringsbeleid ingaan.

“De regering maakt het asielbeleid, maar er zitten rafelranden aan,” zegt Jos Wienen. “Die rafelranden zorgen ervoor dat mensen op straat belanden. Dan moet je als burgemeester ook zeggen: u kunt niet van ons vragen om dat te laten gebeuren.”

Johan Remkes voegt daaraan toe: “Je moet niet vergeten dat een burgemeester niet volledig de baas is. Die is altijd afhankelijk van een gemeenteraad.”